Fehér házi kenyér

  • 2013.07.25.
  • 0

Ilyen egyszerű, fehér kenyeret bárki készíthet otthon. Nem nehéz, inkább csak időigényes, hisz egy igazán jó állagú kenyérnek bizony idő kell. Mivel fehér lisztből készül, nem mondható egészségesnek, de így is jóval egészségesebb, mint az adalékanyagokkal, ízfokozókkal, s még ki tudja mi mindennel felturbózott bolti kenyerek. Nem mellékesen, van aki csak a fehér kenyeret szereti.Előtésztát azért érdemes készíteni, mert így sokkal jobb bélzetű lesz a kenyér. Az ecet a morzsálódás végett szükséges, de el is hagyhatjuk.Az előtésztához:
25 dkg kenyérliszt
1 dkg friss élesztő (vagy 1 csapott teáskanál szárított)
1,5 dl víz, 1 evőkanál ecet
1 teáskanál cukor
csipet só

A kenyérhez:
50 dkg liszt
20 dkg előtészta
2,3 dl langyos víz
3 evőkanál olaj
1 dkg friss élesztő (vagy egy csapott teáskanál szárított)1 teáskanál cukor
1,5 teáskanál sóElkészítése:
Előző este elkészítjük az előtésztát: A lisztet összekavarjuk a sóval, a cukorral, meg a morzsolt élesztővel, majd hozzáadjuk a vizet, és alaposan összegyúrjuk, jól megdagasztjuk.
A tésztát egy edénybe tesszük, letakarjuk, és másnapig hűvös helyen pihentetjük. Ezalatt alaposan túlkel, majd másnap reggel lazán átgyúrjuk, és hűtőszekrényben tároljuk.
A kenyér elkészítéséhez először az élesztőt 1 dl langyos vízben (az összmennyiségből) elmorzsoljuk, a cukrot is hozzákavarjuk, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, beletépkedjük az előtésztát, hozzáadjuk a maradék vizet, az olajat meg a sót, és a feluttatott élesztővel összegyúrjuk. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet.
Lágy, rugalmas, sima felületű tésztátvá dagasztjuk, majd a tésztát konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük (40-60 perc).
A megkelt tésztát ezután lazán átgyúrjuk, és egy nagy cipóvá formáljuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarjuk, és ismét hagyjuk a duplájára nőni.
Amikor szépen megkelt, a tetejére zsilettpengével (vagy egy nagyon éles késsel) három vágást ejtünk nem túl mélyen, és még 5-10 percig kelni hagyjuk.
Eközben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A megkelt kenyeret forró sütőben kb 25-35 percig sütjük, amíg szép színe lesz.

Címkék

Hal