Ropogós hús és aranyló zöldségek sárgabarack csatnival

  • 2013.06.26.
  • 5

Barack szezon van, a barack pedig remekül illik ételek mellé is. Ez a chutney (csatni) rendkívül ízletes, pikáns, nagyon jó mártogató sült zöldségek, vagy húsok mellé.A piacon rókagombát is találtam, ezért bedobtam azt is a receptbe, de panírozhatunk csiperke gombát, vagy más fajta gombát is.Az biztos, hogy nem kevés időbe telik ennek az ételnek az elkészítése, hisz a panírozás nem egy gyors konyhai művelet. Megérni viszont megérte, mert a kisfiam folyton csak dícsérte, miközben betermelt belőle egy tonnányit :)És valóban: isteni finom!Hozzávalók:30 dkg csirkemell30 dkg karfiol20 dkg rókagomba1 kisebb cukkinisó, borsolaj a sütéshezA panírhoz:25 dkg kukoricapehely10 dkg liszt4 tojássóA sárgabarack chutney-hoz:30 dkg sárgabarack1 egészen kis fej hagyma2,5 evőkanál mézfél teáskanál reszelt gyömbérfél teáskanál balzsamecet3 szegfűszegcsipetnyi őrölt fahéjsóElkészítése:Először előkészítjük a panírozni valókat: a rókagombát egy edénybe tesszük, felöntjük forró vízzel (leforrázzuk), és 20-30 percig állni hagyjuk. Így könnyen megtisztul a szennyeződésektől, és egy kcisit meg is puhul. A vízből kivéve átmossuk.A cukkinit megmossuk, karikára vágjuk, a karfiolt szintén megmossuk, és rózsáira szedjük.A húst csíkokra vágjuk, majd minden alapanyagot megszórunk sóval és borssal.Ezután rendre lisztbe, sózott, felvert tojásba, és kukoricapehelybe forgatjuk (a kukoricapelyhet késes aprítóval, vagy darálóval finomra őröljük).A húst meg a zöldségeket forró, bő olajban szép aranyszínűre sütjük, majd papírtörlőre szedjük.Elkészítjük a csatnit: egy serpenyőben a mézet felolvasztjuk, enyhén megkaramellizáljuk, és az apróra vágott hagymát megpároljuk rajta.Hozzáadjuk a gyömbért, néhány másodpercig pirítjuk, majd a kockára vágott barackot, a szegfűszeget, fahéjat is hozzáadjuk.
Néhány percig forraljuk, majd a tűzről levéve megsózzuk és balzsamecettel ízesítjük. A csatni lényege, hogy megfelelő arányokban legyen sós, csípős és édes, ezért tetszés szerint tovább ízesíthetjük (csípősebbre, édesebbre).A húst és a zöldségeket sárgabarack csatnival tálaljuk. Köretként rizs illik mellé.Megj: Tetszés szerint bármilyen más zöldséget is panírozhatunk.