Sajtos csiga

  • 2020.04.02.
  • 4

Itthon vannak a gyerekek, egyikük beadandókat gyárt meg zh-kat ír sorozatban, a másikuk érettségire készül. Szinte csak akkor látom őket, ha megéheznek. S ez elég gyakran előfordul velük, bevetik magukat a kamrába, tanácstalanul álldogálnak a hűtőajtó előtt, hogy mit is kapjanak be. Hogy ezt a nagy terhet levegyem a vállukról, egyik délután sütöttem nagy adag csigát, meg Leányzó sorozatos kérésének eleget téve egy tepsi brownie-t is. Elfogyott mindkettő, gyárthatok megint rágcsálni valót.Hozzávalók:A tésztához:3 dl tej (3 szükség szerint 0,5-1 dl)1 teáskanál cukor2,5 dkg élesztő1 kg liszt2 teáskanál só12 dkg margarin2 evőkanál zsír (púpozott evőkanállal)2 egész tojásA töltelékhez:10 dkg tömlős sajt12 dkg margarin20 dkg reszelt sajt (trappista)csipet só1 teáskanál darált paprikakrém2 evőkanál tejfölÍgy készült:A tejet megmelegítettem, kellemes kézmelegre, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam fél csomag élesztőt. (Máskor egészet beletennék, most spórolok vele.)A lisztet, sót elvegyítettem, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojásokat, az időközben felfutott élesztős tejet, s összegyúrtam. Még kevés tejet, úgy fél dl-t öntöttem hozzá, hogy összeálljon a tészta. Kissé keményebbre gyúrtam, mint általában. Letakartam, pihenni hagytam.Míg kelt a tészta, a töltelékhez összekevertem a hozzávalókat.Egy órai kelesztés után két részre osztottam a tésztát. Egyiket vékonyra, hosszúkás téglalap alakúra nyújtottam. Rákentem fele tölteléket, felsodortam, jó ujjnyi vastag szeletekre vágtam, tepsibe pakoltam. A nagy tepsibe (gáztepsibe) bele is fért.180 fokos sütőbe tettem, pirulásig sültek.Míg sült, a másik adag tésztával ugyanúgy jártam el.Hát nem voltak hosszú életűek, az utolsó darabokat kaptam lencsevégre, nehogy már ne legyen mit kitegyek a blogra! ????