Sajtos-sonkás kifli

  • 2020.03.09.
  • 4

Ahhoz képest, hogy néhány éve még megszokott volt nálunk a minden szerdai kelt édes vagy sós sütemény, mostanában igencsak ritkán szánom rá magam ilyen tevékenységre. Pedig legutóbb ennek a kiflinek mindenki nagyon örült, pikk-pakk nyoma veszett a tetemes mennyiség ellenére. Ha nem is minden héten, de gyakrabban kéne ilyesmiket süssek. A rászánt idő megtérül ott, hogy nem kell törjem a fejem tízórain, csak dobozba pakolok néhányat s vihetjük is.Hozzávalók:3 dl tej5 dkg élesztő1 teáskanál cukor1 kg liszt12 dkg margarin15 dkg zsír2 púpozott teáskanál só2 evőkanál tejföl1 tojás+2 sárgájaTöltelék:20 dkg trappista sajt10 dkg tömlős sajt1 teáskanál darált pirospaprika10-12 szelet sonka+ 1 tojás lekenni, magok beszórniÍgy készült:A tejet kellemes melegre hevítettem, elkevertem benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet, sót tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral és margarinnal.
Közepébe mélyedést alakítottam, beleütöttem a tojást és a sárgákat (a fehérje később fasírtban kötött ki), beleborítottam a közben felfutott élesztős tejet, s összegyúrtam. Közben annyi tejfölt adagoltam hozzá, hogy könnyen dagasztható legyen- ne túl kemény, de ne is lágy.A tésztát megdagasztottam, letakarva kelni hagytam.Közben elkészítettem a tölteléket: a sajtot lereszeltem, a sonkát apró kockára vágtam, s elkevertem a tömlős sajttal és pirospaprikával.A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, 10 gombócra osztottam.Mindegyiket kerek lappá nyújtottam, előbb feleztem, majd 4, végül 8 részre vágtam. A végükre tölteléket tettem, 1-1 mokkáskanálnyit, felsodortam, meghajlítottam.Tepsibe pakoltam, nagy csipet sóval felvert tojással lekentem, lenmaggal/köménymaggal szórtam be.180 fokon pirosra sütöttem őket.Finom, frissen roppanós, puha kiflik lettek.
A töltelék tetszés szerint más is lehet, csak sajt, vagy kolbász. Ízlés szerint.Ha nem lenne elég a töltelék, a maradék tésztába sajtot vagy a hűtőben talált maradék felvágottat tehetünk.