Csíkos szalalkális szelet

  • 2020.03.20.
  • 1

Maradj otthon és süss! Akár ezt is mondhatnám. Meg mondhatnék még sok mindent a kialakult helyzetről. Kénytelenek vagyunk itthon maradni, sütni még nem sütöttem, mert bizony szinte egész hetemet lefoglalta az új fajta oktatásba való belerázódás, ennek megszervezése, kivitelezése. Szóval nem tétlenkedünk itthon sem. De ma még jó az idő, gyorsan főzök valamit s kertészkedek kicsit.Ez egy régebbi süti, régebb írt bejegyzés:Hetekig tervezgettem ennek a sütinek az elkészítését, de valamiért mindig elodáztam. Leginkább azért, mert a lapok nyújtása miatt, no meg krémet is kell keverni hozzá, "kicsit" időigényesebb, mint egy kevert süti. Végül nagyon elszántam magam, s egy hétvégén mégis elkészült. Elsősorban saját kedvemért, mert én nagyon szeretem a szalalkális sütiket. Jó puhák, s az ízüket is szeretem.Hozzávalók:A tésztához:45 dkg liszt10 dkg cukor10 dkg zsír2 tojás1 dl tej1 csomag szalalkálicsipet sóA krémhez:6 dl tej2 csomag vaníliás pudingpor20 dkg cukor25 dkg vaj1 púpozott evőkanál kakaóA tetejére:10 dkg csokoládé3 evőkanál olajÍgy készült:A tésztához a lisztet előbb elmorzsoltam a zsírral, majd elkevertem a tejben a szalalkálit, ezt is beleöntöttem,
s a tojással , cukorral, csipet sóval összegyúrtam. Ha ragadna, pici lisztet lehet még gyúrni hozzá.Három egyenlő részre osztottam, tepsi méretűre nyújtottam.180 fokos sütőben világosra sütöttem. Hamar sül, figyelni kell rá.A krémhez a pudingporokat kevés tejjel simára kevertem, majd a többit is hozzáadtam. Állandóan kevergetve felfőztem. Hagytam kihűlni, közben sűrűn megkavartam.A vajat elkevertem a cukorral, majd kanalanként hozzáadtam a kihűlt pudingot. Felébe elkevertem a kakaót.Az alsó lapra kakaós krémet kentem, a következőre a világosat. Befedtem a harmadik lappal, erre került a vízgőz fölött olajjal felolvasztott csoki.Tényleg pihe-puha süti, nekem nagyon ízlett.Nagymamámnak volt egy szalalkális receptje, kanállal mért hozzá mindent. Persze fejből tudta, Anyukám írta le, hogy nekünk is megmaradjon a recept. Sosem sütöttem, de emlékszem az ízére. Nem krém került bele, Mama nem sütött krémes sütiket. Vagy lekvárral rakta össze, vagy tejjel leforrázott dióval. S úgy is milyen finom volt!