Marcipános-lekváros mézes püspökkenyér

  • 2020.01.26.
  • 7

Ugyan hazahoztam egy csomó munkát hétvégére, de úgy döntöttem, inkább pihenek. Mert megérdemlem. Hosszú, rohanós, kapkodós, szellemileg is fárasztó hét van mögöttem. Egy kis lustálkodás (ami nem teljesen valósul meg, mert vannak állandó vasárnap délutáni sulis tennivalók)ára ugyan az lesz, hogy sűrűbb lesz a következő hetem, de kell egy kis semmittevés is. S közben írogatok. Ugyan még nem tudom, épp miről, mert az utóbbi két hétben még le sem fotóztam, amit sütöttem. Keresek valami régebbit, van bőven elmaradt recept.Karácsonyig lapoztam vissza a fotók között.Egy lengyel sütemény látványa inspirált, mely elkészítése igen hosszadalmas. Jóval karácsony előtt kezdik el összeállítani, s naponta át kell keverni, vagy valami hasonló a menete, ahogy a fordító néhol vicces szövegét értelmeztem. De mindjárt leegyszerűsítettem, nagyon is, mert csak egy kavart sütemény az alapja, amit aztán marcipánnal és savanykás vadszilvalekvárral
töltöttem meg. És csokival vontam be.Hozzávalók:A tésztához3 tojás20 dkg cukor3 evőkanál méz1 mokkáskanál szódabikarbóna1 mokkáskanál mézesfűszer40 dkg liszt2 evőkanál kakaó2 dl olaj2 dl tejTovábbá:20 dkg marcipán1 üveg szilvalekvár10 dkg étcsokoládé+5 dkg vaj a tetejéreÍgy készült:A tojást elkevertem a cukorral és mézzel, majd hozzáadtam lisztet, szódabikarbónát, kakaót, mézesfűszerkeveréket és olajat. Simára kevertem, majd több részletben elkevertem a tejjel.A kész masszát két kikent püspökkenyérformába borítottam.180 fokon sütöttem, tűpróbáig. Elég sok idő kell neki, közben vissza is vettem a hőfokot, mert már a teteje alaposan megsült, de a beleszúrt tűre még ragadt a nyers közepe.Mikor megsült, hagytam kihűlni.
A felpúposodott tetejét levágtam, majd éles késsel vízszintesen négy lapot vágtam belőle.A marcipánt porcukorral szórt deszkán kinyújtottam akkorára, hogy két részre vágva akkora legyen, mint a sütink.Az alsó lapot lekvárral kentem, erre került a következő lap, majd a marcipán, megint lap, lekvár s az utolsó lap.Mikor mindkét püspökkenyeret összeraktam, gőz fölött felolvasztottam a csokit a vajjal, s bevontam vele a sütik tetejét.Édeskés-savanykás, puha süti lett.
A tésztája ugyanaz, mint
ezé a sütié, csak ezúttal más formában sült.No, ennyi volt a "pihenés", munkára fel! ????