Túrós pite

  • 2019.12.06.
  • 8

Már régóta tervezgetem a kapros túrós lepény elkészítését. Nem rég láttam
Katalinnál
nagyon kívánatos szeleteket belőle, ekkor újra feltámadt a kíváncsiságom. Meg is vettem hozzá a túrót, a kertben is szemrevételeztem az ősszel lehullt magokból frissen kikelt kaporállományt. Aztán gondolatban ízlelgettem a túró-kapor párosítást édesen, s úgy döntöttem, nem kockáztatom meg. Magamról sem tudom elképzelni, hogy finomnak találjam- egy szeletkét kóstolónakelfogadnék, de mit csináljak egy egész tepsivel, ha esetleg mindenki fintorog neki?Így sima túrós pite lett- anyám pitéje, ahogy Leányzóm nevezte. ???? És senki sem fintorgott!A tésztához:50 dkg liszt10 dkg cukorcsipet só1 csomag sütőpor1 csomag vaníliás cukor25 dkg margarin5 tojássárga3 evőkanál tejfölA töltelékhez:1 kg túró18 dkg cukor1 csomag vaníliás cukor1 csomag vaníliaízű pudingpor1 citrom lereszelt héja1 csipet só5 tojásfehérje3-4 evőkanál sárgabaracklekvárÍgy készült:A tésztához a lisztet, sütőport, csipet sót, vaníliás cukrot elmorzsoltam a margarinnal, majd a tojássárgákkal és a tejföllel összegyúrtam. Tejfölből annyi kell, hogy megfelelő keménységű tésztát kapjunk: könnyen gyúrható legyen, ne túl kemény, nem túl lágy-ragacsos.A töltelékhez a túrót áttörtem, elkevertem a cukorral, pudingporral, citromhéjjal és a csipet sóval felvert tojásfehérjékkel.A tésztát két részre osztottam. Egyiket kinyújtva kikent tepsibe tettem. Vékonyan lekentem lekvárral, elosztottam rajta a túrótölteléket, elsimítottam, majd befedtem a másik kinyújtott lappal.180 fokos sütőben sütöttem. Addig, míg teteje szépen megpirult.Teteje beszórható porcukorral, de én nem szeretem túl édesen a sütiket, így elmaradt.

Címkék

Pite Túrós Sütik