Szezámmagos sós rúd

  • 2019.12.02.
  • 7

Egy újabb omlós-ropogós sós rúd, amiket rendszeresen kedvemre sütök. Persze a többiek is szeretik őket, de én szoktam leginkább rájuk járni, akár napokig is, ha marad belőlük. ????Zsírral finomabbak, mint margarinnal vagy vajjal, de többnyire vegyesen használom őket. Amúgy nem kell félni a zsírtól, egészségesebb, mint az olaj vagy margarin- aminél könnyű egészségesebb dolgot találni. Volt egy idő, amikor ki szerettem volna iktatni a konyhánkból, aztán mégis visszaszivárgott. Kevesebbet, de használok belőle.Hozzávalók:75 dkg liszt2 teáskanál só (púposan mérve)25 dkg margarin15 dkg zsír2 tojás22 dkg reszelt sajt (trappista)2 evőkanál tejföla tetejére: 1 tojássárga, 2 evőkanál tej, szezámmagÍgy készült:A lisztet, sót elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a reszelt sajtot, ezzel is elvegyítettem, s a tojással és tejföllel összegyúrtam. Tejfölből annyi kell, hogy összeálljon a tészta. Nekem két púpozott evőkanállal kellett.A tésztát egy órányit pihentettem. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, lekentem a tejjel elkevert tojássárgával és szezámmaggal szórtam- egy része fekete volt.
Derelyemetszővel vágtam fel, tepsibe pakoltam, 190 fokos sütőbe sütöttem. Addig, míg szép színt kapnak.