Stollen kocka

  • 2019.12.30.
  • 3

A stollen ugyan már rég felkeltette az érdeklődésemet, de annyira még nem, hogy a kipróbálandó receptek végtelen hosszúságú sorának az élére helyezzem. Nem úgy ez a jóval egyszerűbb változat, amely az utamba állt,
épp itt. No ez mindjárt lelökött egy másik sütit a karácsonyra megsütendők listájáról. Némi változtatással el is készült. Kóstoláskor Fiam kijelentette, szerinte megvan a legújabb kedvenc sütije. Ki is vette derekasan a részét az elfogyasztásából. Azt hiszem, jellemzésnek ez elég is! ????Hozzávalók:40 dkg liszt1 csomag sütőpor25 dkg túró4 tojás15 dkg cukor20 dkg vaj3 evőkanál joghurt10-10 dkg cukrozott narancs- és citromhéj1-1 maréknyi mazsola, vagdalt dió, aszalt füge20 dkg marcipán1 csomag vaníliás cukor1 citrom lereszelt héja1 mokkáskanál mézesfűszer5-6 dkg vaj és porcukor a tetejéreÍgy készült:A túrót villával áttörtem, elkevertem a tojásokkal és cukorral, puha vajjal. Hozzáadtam a lisztet és sütőport, s mivel úgy gondoltam, túl kemény lesz a massza, tettem bele joghurtot is. Ezután kevertem bele a sok finomságot: diót, cukrozott héjakat, aszalt gyümölcsöket, fűszereket. A marcipánt belereszeltem, s alaposan összekevertem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a masszát, s 180 fokon sütöttem. Addig, míg enyhén megpirult a teteje, de a biztonság kedvéért tűpróbát is végeztem.
Még azon forrón lekentem a tetejét olvasztott vajjal s beszórtam porcukorral.Ennyi finomságtól csakis jó lehet a végeredmény. Az is, de a belecsempészett joghurt ellenére sűrűbb, szárazabb, kalácsállagú, pedig kevert sütemény jelleget vártam tőle. De ezt csak az én elvárásom volt, így volt jó, amilyen lett.