Zöldbabfőzelék csirkemájjal

  • 2019.11.04.
  • 7

Nem sűrűn főzök főzelékeket. Borsóból gyakrabban, mert az olyan gyorsan-finomat kategória, s tükörtojással mindenki szereti. A zöldbabnak kicsit több főzés kell, mint a borsónak, de viszonylag hamar kész van ez is. A feltét bármi lehet ízlés szerint, ezúttal csirkemáj készült rá.Nem egy fotogén étel, meg én sem vagyok a fényképezőgép-kezelés bajnoka, de maga a főzelék finom! ☺Hozzávalók:A májhoz:1 nagy fej hagyma2-3 evőkanál olaj50 dkg csirkemájsóbors, paprikaA főzelékhez:1 fej hagymakevés olaj1 kg zöldbab (most mirelit)só1 evőkanál házi ételízesítőkapor, petrezselyem2 evőkanál lisztkb. fél dl olaj2 dl tejkanálhegynyi pirospaprikaÍgy készült:A májhoz a hagymát apróra vágtam, az olajon megpároltam. Közben a májat megtisztítottam, feleztem. Az enyhén megpirult hagymára dobtam, enyhén sóztam. Fedő alatt hagytam készre párolódni- nem kell neki sok idő. Mikor kész, fűszerezem sóval, pirospaprikával.A főzelékhez a hagymát szintén apróra vágom, majd beleborítom az edénybe a még fagyos zöldbabot. Annyi vizet öntök rá, amennyi majdnem ellepi. Sózom, s lefedve hagyom megfőni. Mikor már puha a zöldbab, elkészítem a rántást: az olajban elkeverem a lisztet- nem szoktam mérni az olajat, annyi legyen, hogy elkeverve a liszttel enyhén folyós állaga legyen. Kis lángon állandóan kevergetve fehéredésig pirítom. Hozzáöntöm a babhoz, közben keverem. Beleöntöm a tejet is, fűszerezem kevés kaporral és petrezselyemmel -illetve ízlés szerint-, keverek bele kevés paprikát is, hogy ne legyen sápadt. Összefőzöm, s kész is.Lányom reklamált, hogy ez miért zöldbab, mikor sárga. ☺
A zöldbab is egy megosztó alapanyag, szerencsére nálunk mindenki szereti. Én különösen, főleg kora nyáron az első termésből zsenge zöldségekkel készült levest. Főzeléknek ritkán készül, de néha érdemes a változatosság kedvéért.

Címkék

Főétel Máj