Diós lekváros kifli

  • 2019.11.16.
  • 8

Évekkel ezelőtt elhoztam a Nővéremtől egy ősrégi receptes könyvet. Anyukánké volt. Már borítója sincs, így azt sem tudom, mennyire régi. De megsárgult lapjai elárulják, hogy nem mai csirke, valószínűleg nálam is öregebb. No ezt a könyvet lapozgatván akadt meg a szemem egy sütirecepten, amit azért persze kicsit átalakítottam. De a lényeget, ami miatt megtetszett, mindenképpen megtartottam: a megtöltött kiflikék diódarabokba mártogatását.Hozzávalók:1 dl tej1 csomag szárított élesztő1 evőkanál cukor50 dkg liszt (fele rétesliszt)20 dkg zsír1 nagy csipet só1 tojássárga3 evőkanál tejföllekvár tölteni (szilva)1 tojásfehérje a tetejérenagy maroknyi durvára vágott dióÍgy készült:A langyos tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.A lisztben elmorzsoltam a zsírt. Hozzáadtam a sót, tojássárgát és élesztős tejet, s fokozatosan adagolva a szükséges mennyiségű tejfölt, összegyúrtam a tésztát.Fél órányi pihentetés után 5 részre osztottam.Mindegyiket kerek lappá nyújtottam, 8 részre vágtam, lekvárt tettem a tésztavégekre, felsodortam.A tojásfehérjét enyhén felvertem, belemártottam a kiflik tetejét, majd a durvára vágott dióba. Így pakoltam tepsibe.180 fokos sütőben pirulásig sütöttem őket.Még melegen porcukorral szórtam be.Amúgy is finomak a lekváros kiflik, szeretjük őket, de a pirult ropogós diódarabok a tetején még előrébb taszították a finomsági skálán. Szóval csak ajánlani tudom! ????