Sütőben sült rántott tök zöldfűszeres krumplipürével

  • 2019.07.18.
  • 7

Egyik leggyakoribb nyári vacsoránk a
rántott tök/cukkini, amit nagyon szeretünk jó sok zöldséggel. Egy hátránya van: olajban sül. Próbáltam már sütőben sütni, de valahogy nem volt akkora sikere. Ezúttal viszont azt mondta Leányzóm, ez finomabb, mint a szokásos. Lehet, a sajt miatt! ????Ezúttal nem zöldségsaláta készült hozzá, hanem zöldfűszeres krumplipüré. Meg persze ettünk hozzá a kertben termett uborkából is bőven. Annyira szeretem a friss, roppanós fürtös ubit, mindenhez eszem, amihez csak elképzelhető. A tök is a picike kertben termett, a fűszereket is ott szedtem.Hozzávalók:1 fiatal laskatöksó, bors, paprika keveréke3 tojás4-5 evőkanál lisztzsemlemorzsa10 dkg reszelt sajt (ementáli)A krumplihoz:8-10 közepes krumplisófűszerek (petrezselyem, kapor, bazsalikom, oregánó...)kb. 2 dl tejÍgy készült:A krumplit megpucoltam, annyi vízben, amennyi ellepi, főni tettem.
A tököt (fontos, hogy a magok még ne legyenek kifejlődve benne- ha mégis, kanállal ki kell kaparni a belsejét) megmostam, kettévágtam hosszában,majd keresztbe is, héjastul vaskosabb szeletekre vágtam.Beszórtam só-bors-paprika keverékével.Odakészítettem a lisztet, felvertem a tojást csipet sóval, majd a harmadik edényben összevegyítettem a zsemlemorzsát a reszelt sajttal.A tökszeleteket előbb lisztbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsa-sajt keverékbe mártottam. Egymás mellé, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam.
180 fokos sütőbe tettem, addig sült, míg szépen megpirult.Ha a krumpli megpuhul a főzőlében, leszűröm, összetöröm, belekeverem a megmosott, apróra vágott, tetszés szerinti zöldfűszereket, tejjel habosra kevertem. Tejből többször keveset öntök, annyit, amennyit jónak látok a megfelelő állag eléréséhez. Ha kell, még sózom.Tényleg finom lett így a kis tök, jó ropogós lett a bundája, a belsejében pedig puhára párolódott a tök.Mi szeretjük így a krumplit. Idén hoztunk létre egy kis fűszerkertet, nőnek benne szépen a növénykék, lesz miből szárítani télire. Azért még hiányos, nem kelt ki minden, de jövőre pótoljuk. Nem kell sok belőlük a krumpliba, éppen csak hogy megbolondítsa. Mindegyikből egy kevés- illetve a kedvencből kicsit több.Nálunk most vacsorára készült, de ebédre is készülhet, bármilyen leves mellé.