Habos diós süti

  • 2019.07.30.
  • 6

Egy hirtelen felindulásból sütött, többszörösen átalakított recept szerint sütött s igen nagy sikernek örvendő süti.Ha unatkoztam is volna a nyáron (de én nem tudom, hogy kell azt tenni), a gyerekek gondoskodtak róla, hogy véletlenül se tehessem. Állandóan jönnek-mennek, szervezkednek. Én meg próbálom számon tartani, hogy mikor épp hova, de nem sok sikerrel. Azért igyekszem őket felpakolni is az éppen aktuális útra vagy szülinapra. A nyáron a legtöbb süti ilyen célból készült. Mint ahogy ez is, de csak másodikként, mert attól tartottam, hogy az eredetileg tervezett szilvás-túrós egyetlen tepsi süti nem lesz elég a szombati, valamint a vasárnapi szülinapra is. Jól gondoltam...Ennek a másodikként összedobottnak lett nagyobb sikere- mindenki ezt kereste a tányéron.Hozzávalók:A tésztához:4 sárgája15 dkg zsír10 dkg cukor30 dkg lisztcsipet só1 teáskanál sütőpor3 evőkanál joghurtA tetejére:
1 üveg sárgabaracklekvár (3 dl)4 fehérjecsipet só15 dkg cukor2 maréknyi dióÍgy készült:A tésztához a zsírt, cukrot, a sárgákat alaposan összekevertem. Hozzáadtam a lisztet, sót, sütőport, joghurtot, s fakanállal sima masszává kevertem. Sűrű, ragacsos tészta lett. Sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodtam-igazgattam.180 fokra előmelegített sütőbe tettem, s elősütöttem. Addig, míg teteje egész enyhén pirulni kezdett.Közben a diót durvára vágtam.A fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral kemény habbá vertem.Az elősütött tésztát vastagon lekentem lekvárral, majd rásimítottam a habot, erre szórtam a diót.Visszatettem a sütőbe. 160 fokra mérsékelve addig sütöttem, míg a hab is kapott egy ki színt.A tetején megpirult dió miatt lett akkora sikere, de amúgy is finom lett, jó puha-omlós volt az egész süti.Szóval érdemes volt elrugaszkodni az eredeti recepttől! ????