Csülök pékné módra

  • 2019.07.02.
  • 8

Nagyon rég volt, hogy felfedeztem ezt a receptet, akkoriban készült is néhányszor, aztán a feledés homályába merült. Mindaddig, míg a húsboltban soromra várva meg nem akadt a szemem a csülkökön. Akkor villant be ez a rég készített étel. Aznap ez volt a vacsoránk.Nem egy bonyolult étek, csak időigényes. Biztosan ez is ahány ház, annyi szokás alapján készül, az én változatom ilyen:Hozzávalók:1 nagyobb csülöksó, bors, fokhagyma, babérlevél a főzőléhez5-6 nagyobb krumpli4 fej hagymaÍgy készült:A megmosott csülköt főni tettem annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Tettem hozzá 3-4 babérlevelet, mokkáskanálnyi törött borsot, 3-4 gerezd fokhagymát és persze sót. 1,5-2 órát kell főzni, míg a csülök puha lesz.Egy tepsi közepére teszem a csülköt, köré szórom a megpucolt, felszeletelt krumplit és hagymát, sózom, borsozom és 180 fokos sütőben addig sütöm, míg a zöldségek megpuhulnak. Az sem árt, ha kissé meg is pirulnak.Káposztasaláta készült hozzá, csak egyszerűen: a vékonyra gyalult káposztát kicsit sóztam, két evőkanálnyi olajjal elkevertem, így hagytam pihenni 15-20 percig. Közben elkevertem 1 dl-nyi vízben nagy csipet sót, 1 evőkanálnyi cukrot, almaecetet ízlés szerint. Ráöntöttem a káposztára, átkevertem, megkóstoltam, ha valami hiányzik belőle, még lehet pótolni. Egyszerű és nagyon finom frissen fogyasztandó saláta. Hűtőben tárolva másnap is finom.

Címkék

Főétel Hús Krumpli