Zellerlepénykék

  • 2019.05.07.
  • 0

A zeller is azon zöldségek közé tartozik, amelyiknek egyetlen szerepe volt régen: húslevesbe került a többi társával együtt. Én sem használtam sokáig másra. Szerettem az ízét mindig is, mégsem jutott eszembe más formában is készíteni. No most sem csak úgy magamtól, hanem láttam rántva -ezt még nem próbáltam-, sütve olajban, reszelve lepénykének. Egyik délután, a hűtő tartalmát felmérve, azon tanakodtam, mi legyen a vacsi. Mikor megláttam a nagy fej zellert, be is villant egy valahol nemrég látott recept, s el is lett döntve a zöldség sorsa.

Hozzávalók:nagy fej zeller fele (vagy egy kisebb)10 dkg reszelt sajt (trappista)3 tojássóbors2 gerezd fokhagymapetrezselyem3-4 evőkanál lisztolaj/zsír a sütéshezÍgy készült:A zellert megpucoltam, lereszeltem. Hozzáadtam a reszelt sajtot, sót, fűszereket, tojásokat, zúzott fokhagymát, s annyi lisztet, hogy formázható masszát kapjak. Összekevertem.Olajat és zsírt -nagyjából fele-fele arányban- hevítettem, s evőkanálnyi kupacokat tettem egymás mellé, kissé lelapogatva őket. Mindkét felét pirosra sütöttem.Tejfölös mártogató készült hozzá, pici sóval, borssal, fokhagymával.Igazán finom lett, mindenkinek ízlett. Így egy újabb étellel bővült a vacsorák köre.Sőt, főzelékre feltétként is el tudom képzelni.A zellerről csupa jót olvastam, egészséges, naná, hisz zöldség, s alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrás ételek összetevője is lehet. No nem ez a változat, a liszt meg az olajban sütés mindjárt kizárja ezek sorából.