Magvas pogácsa

  • 2019.05.17.
  • 8

Hosszú idő óta végre két hete sikerült összehozni a családot. Mindenki -azaz majdnem mindenki- nálunk volt egy hétvége erejéig. Szombat esti szalonnasütés lett volna az egyik program- hát persze, hogy az időjárás keresztbe tett. Sebaj, megettük idebenn a szalonnát, meg amit még sütögettem.Többek között pogácsa is készült, többféle maggal.Hozzávalók:110 dkg liszt12 dkg margarin25 dkg zsír2,5 teáskanál só4 dl tej1 teáskanál cukor4 dkg élesztő2 nagy tojás10 dkg tökmag1-1 maréknyi lenmag és szezámmag+ 1 tojás lekenniÍgy készült:A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.A lisztet (eredetileg egy kg-ot, de lágy lett, s utólag adtam hozzá még 10 dkg-ot) tálba mértem, elvegyítettem a sóval, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojásokat, a közben felfutott élesztős tejet és összegyúrtam. A végén kerültek bele a magok, s megdagasztottam a tésztát.Letakarva egy órányit kelni hagytam.Lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, hajtogattam. 15-20 perc újabb pihentetés után- letakarva- egy-másfél ujjnyi vastagra nyújtottam, kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tepsibe pakoltam.Csipet sóval felvert tojással lekentem.180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.Finom, ropogós pogácsák lettek. S jó sok. Még útravalót is pakoltam belőle a hosszú útra kelő családtagoknak.