Bodzavirág lekvár

  • 2019.05.24.
  • 5

Tavaly főztem először, s mire közzé tettem volna, már elvirágzott a bodza, de idén ki nem hagyom.
Akkor csak egy adag készült, kíváncsiságom kielégítése végett. Akkora sikere volt, hogy idén többet főzök belőle. Ma meg is lett az első adag, Leányzó hathatós közreműködésével. Még szép, hogy segít, hisz , mint most mondta, ez lett a kedvenc lekvárja, s Ő rendelt belőle tetemes mennyiséget. Ami azért nem lesz annyira sok, de legalább 3 adagnyi.Kolléganőm főzi évek óta, nagyon dicsérte, hát kértem tőle receptet. A dzsemfix miatt gyanakodtam rá, korábban még sosem használtam, de muszáj volt kielégítenem a kíváncsiságomat. Tényleg nagyon finom, kellemesen savanykás-bodzás-édes ízű. Azt is mondta kolléganőm, hogy túrós palacsintában nagyon finom. S milyen igaza volt!
Hozzávalók:1 l vízkb. 40 bodzavirág2 citrom60 dkg cukor4-6 almamokkáskanálnyi citromsav2 csomag dzsemfixÍgy készült:A bodzavirágot fazékba tettem, rákarikáztam a citromot, hozzáadtam a citromsavat, s ráöntöttem a liter vizet. Egy napra a hűtőbe tettem.Másnap az almát -4 nagyot- megpucoltam, megreszeltem, s párolódni tettem. Mikor puhának ítéltem, hozzáadtam a cukrot, tovább főztem rövid ideig. Rászűrtem a citromos bodzalét, beleborítottam a dzsemfixet, s mintegy 10 percig kis lángon főztem.
Alaposan kimosott üvegekbe szedtem, lezártam, 10 percre fejtetőre állítottam.Tavaly levendulával is főztem egy adagot, ugyanígy, az is finom volt.
Az alma darabos marad benne, de nekem tetszik is így, van mit "harapni" rajta, nem csak zselé. Vaníliát is írt hozzá a recept, én most kihagytam.
Jövő héten főzzük a második adagot! :-)Palacsintába pedig- kihagyhatatlan!

Címkék

Befőzés Citrom