Rakott kalács

  • 2019.03.02.
  • 3

Hétköznapon készült sütemény. Még nem olyan rég volt, hogy szinte minden szerdán sütöttem valamilyen kelt süteményfélét, tízóraigondok megoldása végett. De sajnos -vagy nem?- ez a jó szokásom szép lassan elmaradt. Mert mindig rohanunk. Nem szoktam panaszkodni a munkámra, én választottam, s szeretem. De bizony lelkiismeretesen csinálni fárasztó, bárki bármit is lát és vél kívülről. Egy biztos, nem napi nyolc óra munkával jár. Nem, nem kevesebbel. És bizony örülök, ha a mindennapi kötelező házimunkára jut időm délutánonként. Ha még a blogra is marad, az már tobzódás. Hétvégenként szoktam írogatni, több bejegyzést is, s rendre közzéteszem.De egyik délután kalácssüthetnékem támadt. Többféle töltelékkel terveztem, s miközben a tésztát dagasztottam, támadt az ötletem, hogy ne tekercs legyen, hanem a tésztalapokat egymásra rakosgatva, különböző töltelékeket tegyek közéjük: kakaót, rahátot, diót. Három töltelék, három lap- gondoltam én. Már a második tölteléket is rátettem a második lapra, amikor ráeszméltem, mekkorát tévedtem. De hát tévedni emberi dolog, meg ugye miért ne tudjuk be ezt is a fáradtságnak. Megoldottam így is. Szórtam diót a rahátos rétegre, meg a tetejére is.Hozzávalók:1 kg liszt1 teáskanál só3 evőkanál cukor1 citrom lereszelt héja2 evőkanál zsír4 dl tej5 dkg élesztő2 egész tojás1-2 evőkanál joghurt
A töltelékekhez:4 evőkanál cukor1 púpozott evőkanál kakaó20 dkg rahát, apró kockákra vágva10 dkg darált dió+2-3 evőkanál cukor+ 1 felvert tojás lekenniÍgy készült:A tejet kézmelegre melegítettem, elkevertem benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet, sót, többi cukrot, citromhéjat tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral. Beleütöttem a tojásokat, hozzáadtam a közben felfutott élesztős tejet, s összegyúrtam. Annyi joghurtot adtam hozzá, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta, azaz könnyen gyúrható, de ne is túl lágy.
Dagasztás után letakarva kelni hagytam.A kakaót elkevertem a cukorral. A rahátot kisebb darabokra vágtam. A darált diót elvegyítettem a cukorral.A megkelt tésztát 3 részre osztottam. (De ugye a háromféle töltelékhez 4 lap kell.) Az elsőt gáztepsi (sütőpapírral béleltem) méretűre nyújtottam, elosztottam rajta a kakaót. Befedtem a következő kinyújtott lappal, erre szórtam a rahátkockákat, meg egy vékony réteg diót. Az utolsó lapot a tetejére tettem, lekentem felvert tojással, s cukros dióval szórtam be.
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.Finom volt, persze hogy így is finom volt, csak nem olyan, amilyenre terveztem. Legközelebb jobban átgondolom!