Kókuszos-diós keksztekercs

  • 2019.01.28.
  • 0

Tegnap készült el a karácsonyi listán szereplő egyik édesség, ami szerencsére akkor nem valósult meg. Most sokkal jobban értékeltük! ☺Felhasználtam bele a maradék darált diót is, ezáltal lett kicsit másabb, meg sokkal finomabb, mint "alapjáraton".Hozzávalók:A krémhez:5 evőkanál rétesliszt2 csomag vaníliás cukor5 dl tej10 dkg kókuszreszelék20 dkg vaj18 dkg cukorA kekszes masszához:50 dkg darált keksz8-10 dkg darált dió18 dkg porcukor2 púpozott evőkanál kakaófél üvegcse rumaroma3,5- 4 dl tej2 evőkanálnyi kókuszreszelék a szóráshozÍgy készült:A krémmel kezdtem: a réteslisztet simára kevertem kevés tejjel, majd a többi tejet is fokozatosan hozzákevertem. A vaníliás cukor is belekerült, és állandóan kevergetve sűrűre főztem. Még azon forrón, amint levettem a lángról, hozzákevertem a kókuszreszeléket és a vajból 4-5 dekányit.Hagytam kihűlni, közben időnként megkavartam.
A többi vajat a cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzáadtam a kókuszos pépet.Következett a kekszes rész: tálba tettem a kekszet, diót (több, mint 8, de nem egészen 10 dkg volt), porcukrot, kakaót tálba tettem. Hozzáadtam a rumaromát és 3 dl tejet. Gyúrni kezdtem, majd fokozatosan adagoltam bele a maradék 1 dl tejet. Pici maradt belőle, mire megfelelő állagú lett a massza: kemény, de formázható legyen.
Két részre osztottam, egyik felét két réteg alufólia között kinyújtottam, -az alsót megszórtam kókuszreszelékkel- ,fele krémmel lekentem s szorosan feltekertem.Hasonlóan jártam el a másik felével is.Hideg helyen érdemes tartani, úgy lehet megfelelően szeletelni.Szeretjük a kekszes sütiket. Számtalan változatban, formában készülhet, a töltelékkel is lehet variálni. Legtöbb recept csak vaj-cukor-kókusz keverékkel tölti, nekem úgy túl tömény, szeretem megszelídíteni vagy pudinggal, vagy lisztes péppel.
Nekem soha nem sikerül szép vékonyra kinyújtani a kekszes alapot, így nem annyira szépek, de azért finomak!