Sajtos-köményes csillagok

  • 2018.12.29.
  • 5

A sós sütik végeláthatatlan sorának egy újabb képviselője. Mert szeretem őket s mind kicsit más. Ez ha összetevőjében nem is, de formáját tekintve az. Az ünnep tiszteletére kapott ilyen alakot. Köménymagot a tetejére azért, mert a sajt benne van, a szezámmag használata meg kizárt, mikor Sógorom is jön hozzánk. Hála Istennek a mi családunkat eddig elkerülték az ilyen-olyan ételintoleranciák, annyira nem kell odafigyelnem bizonyos élelmiszerek kerülésére, kivétel a szezámmag ilyenkor. Pici mag létére jó nagy galibát tud okozni...Hozzávalók:80 dkg liszt (fele rétesliszt)2 teáskanál só25 dkg zsír10 dkg margarin25 dkg reszelt sajt2 tojás2 evőkanál tejföl+ 1 tojás lekenni, köménymag beszórniÍgy készült:A lisztet, sót tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral és margarinnal, majd elvegyítettem a reszelt sajttal is. Hozzáadtam a tojásokat és a 2 púpozott evőkanál tejfölt. Összegyúrtam. Ha nem állna össze a tészta, még kerülhet bele tejföl.Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát, csillag formával kiszaggattam.Tepsibe pakoltam, felvert tojással lekentem, köménymaggal szórtam.180 fokon világosra sütöttem őket.Napok múlva is omlós-roppanós süti, szívesen rágcsálom. Sokkal többet ettem belőle, mint az édesekből.Sütöttem még sósnak egy adag
sütőporos vajaspogácsát, azaz margarinosat, mert most az került bele. A vajat elhasználtam a linzerbe, mert azzal sütve határozottan finomabb. Mint minden. A pogácsa is finomabb volt vajjal, így kicsit szárazabb lett. De azért így sem vallott szégyent.Szilveszterre is készítek belőle egy adagot... Mert finom volt! :-)

Címkék

Sajt Sós Sütik