Rahátos kifli

  • 2018.11.13.
  • 8

Gyerekkorunkban nem dúskáltunk édességekbe; de azért pufarin, eugénia, házi csoki, törökméz, rumos csoki, rahát és halva kapható volt az áruban nem dúskáló boltokban. Szerettük őket, ha nem másért, azért, mert más nemigen volt. Itt nem kapni őket, így mikor hazamegyünk, mindig nosztalgiázunk egy kicsit, s hozunk is belőlük. A nyáron is vásároltunk belőlük. A rahát kalácsba is került, aztán kiflitöltelék is lett belőle.Hozzávalók:4 dl tej5 dkg élesztő1+ 3 evőkanál cukor1 teáskanál só1 kg liszt28 dkg margarin1 evőkanál zsír1 egész tojás2 tojássárgarahát tölteni1 tojás lekenniÍgy készült:A megmelegített tejben elkevertem 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.A lisztet, sót, többi cukrot tálba tettem, elvegyítettem, majd elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojást és sárgákat, élesztős tejet és összegyúrtam. Ha nem lenne elég a tej, még kerülhet bele. Megdagasztottam, majd letakarva kelni hagytam, úgy egy órát.A rahátot csíkokra vágtam.A megkelt tésztát 8 gombócra osztottam.Mindegyiket kerekké nyújtottam, 8 részre vágtam. Mindegyikre 1-1 darab rahátot tettem, felsodortam, meghajlítottam és tepsibe pakoltam.Felvert tojással lekentem, 180 fokon kisütöttem őket.A tészta nem túl édes, de mivel a rahát tömény cukor némi ízesítéssel és színezékkel, épp elég édes lesz tőle. Amúgy sem szoktam édesre készíteni a kelt tésztákat, majd a töltelék megédesíti, amennyire kell.