Napraforgómagos pogácsa

  • 2018.10.26.
  • 6

Savanyú káposztás húsgombócleves mellé készítettem, de a leves mellé senki nem ette, magába annál inkább. Frissen, sőt még másnap is finom ropogós volt.Hozzávalók:3 dl tej+ szükség szerint4 dkg élesztő1 teáskanál cukor1 kg liszt25 dkg margarin2 evőkanál zsír2 teáskanál só (púpozott)maréknyi napraforgómag2 evőkanál tönkölykorpa2 tojásTetejére: 1 tojássárga, 2 evőkanál tej, szezámmagÍgy készült:A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukort, belemorzsoltam az élesztőt. Miközben felfutott, a lisztet, sót, margarint, zsírt tálba tettem s elmorzsoltam. Belevegyítettem a korpát és napraforgómagot. Hozzáadtam a tojásokat és élesztős tejet. Összegyúrtam, megdagasztottam a tésztát. Ha szükséges, még kerülhet bele tej.
Egy órányi kelesztés után deszkára borítottam, kinyújtottam, egyszer hajtogattam. 10-15 perc pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtottam, kis pogácsaszaggatóval kivágtam, tepsibe pakoltam.A tojássárgát elkevertem a tejjel. Lekentem a pogácsák tetejét, szezámmaggal szórtam.180 fokos sütőben pirosra sütöttem őket. Azaz világosbarnára.