Maci kávés keksz

  • 2018.03.03.
  • 7

Már megint eltelt egy egész hónap, hogy erre jártam. Végre egy szabad hétvége, így a kis szusszanás mellett jut időm lejegyezni néhány, utóbbi időben sütött süti receptjét. Mert azért sütök rendületlenül, főleg, ha hazajön a Fiam. Mióta egyetemista, hazalátogatásai- átlag kéthetente- újabb ürügyet szolgáltatnak a sütésre! :-) Mindig sütök valami olyat is, ami sokáig eláll, meg többnyire "hamuban sült" pogácsát is, meg valami mást is.Ez a kávés keksz a legújabb kedvence, miután egyszer megsütöttem, kétszer egymás után is ezt kérte. Így rövid időn belül háromszor is elkészült, ami ritkaság. A recept ötlete meg onnan született, hogy a legutóbb vásárolt, korábban kedvenc Maci kávé nem akart fogyni. Na ily formába volt keletje!Hozzávalók:45 dkg liszt (+1 evőkanállal, szükség szerint)20 dkg vajcsipet só18 dkg porcukor3 evőkanál Maci kávé2 nagy tojásÍgy készült:A lisztet, csipet sót, cukrot elmorzsoltam a vajjal, majd hozzáadtam a kávét és a tojásokat. összegyúrtam. Picit lágynak találtam, ezért még tettem hozzá lisztet. Legutóbb egyenesen fél kg lisztből készült. Kisebb tojásokkal viszont biztosan elég a 45 dkg.A tészta 1-2 órányit pihent is, mert közben más is sült-főtt a konyhában. De pihentetés nélkül is lehet sütni.Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, kiszaggattam, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam s világosra sütöttem őket.
Finoman kávé ízű, roppanós, sokáig elálló keksz. Nem kell túlsütni, mert akkor túlságosan kemény lesz. Tapasztaltam! :-)
A porcukor fontos, mert ha kristálycukor kerül bele, nem lesz szép sima a keksz felülete. Ha nincs otthon porcukor, kávédarálóban készül gyorsan. Legutóbb vanília is került bele. Nem rontotta el! :-)

Címkék

Keksz Kávé