Túrós zserbó

  • 2017.10.26.
  • 0

Végtelen hosszúságú sorban állnak a megsütésre, kipróbálásra váró receptek, ez is köztük szerepelt. Sosem érek a végére, mert nagyobb tempóban gyarapszik a lista, mint ahogy "fogyasztom". Meg aztán vannak sütik, amiket újra és újra megsütök, nem lehetek hűtlen a régi, jól bevált receptekhez sem! :-)Andi
receptje volt az ötletadó, de "kissé" átírtam. Macerásnak véltem külön-külön meggyúrni a lapokat, így egyben készültek, s kétharmadába kakaó került. A tölteléken is változtattam, de itt csak az arányokon. Így is finom lett, érdekes módon első harapásra zserbó ízű, de aztán már a túró íze lesz az uralkodóbb. Mutatós is, meg finom is, megéri rászánni az időt! :-)
Hozzávalók:A tésztához:40 dkg liszt15 dkg cukor12,5 dkg margarin1 csomag sütőpor2-3 evőkanál tejföl1 tojás1 evőkanál kakaóA töltelékhez:10 dkg darált dió+2 evőkanál cukorfél üveg sárgabaracklekvár50 dkg túró15 dkg cukor3 evőkanál gríz3 tojás fehérjecsipet só1 citrom lereszelt héja2 csomag vaníliás cukorA tetejére:10 dkg étcsokoládé 2 evőkanál olajÍgy készült:A tésztához valókat a kakaó kivételével összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk.Harmadát kivettem, a többihez hozzágyúrtam a kakaót és még pici tejfölt. Két részre vettem.A világos tésztát kinyújtottam, tepsibe tettem. Lekentem a lekvárral és megszórtam a cukorral elkevert dióval.Kinyújtottam egy kakaós lapot, ráborítottam a dióra.A túrótöltelékhez elkevertem a túrót a cukorral, citromhéjjal, vaníliával, grízzel, végül belevegyítettem a csipet sóval felvert fehérjéket.Ráborítottam a kakaós lapot, majd a túrótöltelékre került a második kakaós lap.180 fokos sütőben sütöttem.Mikor kihűlt, bevontam a gőz fölött felolvasztott, olajjal elkevert csokival.Dermedés után szeleteltem.Nem a leggyorsabban elkészülő süti, az tény, de tényleg finom. Ünnepekre is merem ajánlani, biztos sikere lenne zserbórajongók körében.