Kapros-juhtúrós kiflik

  • 2017.10.28.
  • 7

Még tavasszal, amikor friss kapor volt a kertben, készült, mert a kapros-juhtúrós kihagyhatatlan süti.
Bármilyen
formában. A legkedveltebb lepényként -így készül-, most valami mást szerettem volna. Így kifli lett. Ha már nincs friss kapor, fagyasztottat használok. A kertben termettből mindig menekítek a
mélyhűtőbe felaprítva a téli hónapokra, hogy akkor se kelljen nélkülözzük az ízét. Használom nem csak sütibe, a töltött káposzta egyik ízesítője is, a kapros tokány pedig a gyerekek egyik nagy kedvence. A juhtúró
is mélyhűtőből van, tavaly hoztuk Zilahról. Idén nem megyünk, nem lesz igazi juhtúrónk...Hozzávalók:3 dl tej+szükség szerint1 teáskanál cukor4 dkg élesztő1 kg liszt2 teáskanál só25 dkg margarin1 evőkanál zsír2 nagy tojás+1 lekenniA töltelékhez:30-35 dkg juhtúró1 csokor kapor (fagyasztott is jó)só ízlés szerint+ 1 tojás a lekenéshezszezámmag beszórniÍgy készült:A szokásos kelt tésztából, a szokásos módon: a meleg tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. A lisztet, sót elmorzsoltam a zsiradékkal. Hozzáadtam a tojást, élesztős tejet, meg még annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjak. Megdagasztottam.Letakarva kelni hagytam a tésztát.A töltelékhez a juhtúrót elkevertem a felaprított kaporral és kevés sóval.A megkelt tésztát nagyobb gombócokra osztottam, (6 részre) mindegyiket kerek lappá nyújtottam, 8 részre vágtam őket.Mindegyikre tettem a töltelékből, feltekertem, meghajlítottam, tepsibe pakoltam.Felvert tojással lekentem, maggal szórtam, 180 fokon sütöttem.