Diós/mákos kalács

  • 2017.10.15.
  • 9

Idejét sem tudom, mikor sütöttem utoljára kalácsot, pedig régebb gyakran készült. Már legalább két hete készülök rá, de valamiért mindig tologattam. Most, hogy újra hazajött Gergő -holott két hete azt mondta, egy hónapig nem jön-, rávettem magam, s többedmagával megsütöttem. Hagyományosra vettem a formát, nem cifráztam -egy kicsit mégis, a máktöltelékbe került aszalt áfonya-, és láss csodát: így is finom lett! :-)Hozzávalók:1 kg liszt1 teáskanál só4 evőkanál cukor5-6 dl tej4 dkg élesztő2 tojás1 dl olajA töltelékhez:15 dkg darált dió, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja20 dkg darált mák, 5 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg aszalt áfonya+ 1 tojás lekenniÍgy készült:3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.A lisztet elvegyítettem a sóval, többi cukorral,
beleütöttem a két tojást, hozzáadtam a közben felfutott élesztőt. Gyúrni kezdtem, s közben még annyi tejet tettem hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Végül három részletben beledolgoztam a kimért olajat.A megdagasztott tésztát letakarva kelni hagytam.Közben elkészítettem a töltelékeket is: megdaráltam a diót, mákot, majd
összevegyítettem a hozzávalókat.A megkelt tésztát 3 részre osztottam. Mindegyiket téglalap alakúra nyújtottam, egyikbe került a dió, a mákot elosztottam a másik kettőbe. Feltekertem, tepsibe raktam, hagytam kelni 10-15 percet.Lekentem felvert tojással, s 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.