Bogyi néni méteres kalácsa

  • 2017.07.23.
  • 0

Ezen a néven találtam rá erre a sütire,
itt. Megtetszett, mert kevésbé macerás, mint az eredeti, de szerintem nem kevésbé mutatós és finom. Mondjuk nem sűrűn babrálok vele, de ez a változat valószínűleg gyakoribb vendég lesz.Mivel még mindig nincs két egyforma méretű őzgerincformám, püspökkenyérformában készült:Hozzávalók:A tésztához:5 tojás25 dkg cukor30 dkg liszt1 csomag sütőpor1,5 dl tej1,5 dl olaj1 evőkanál kakaó+1 evőkanál tej felébeA krémhez:2 csomag eperízű pudingpor6 dl tej25 dkg vaj15 dkg cukorA tetejére:10 dkg étcsokoládé3 evőkanál olajÍgy készült:A tésztához
a tojást a cukorral elkevertem, majd hozzáadtam az olajat, lisztet, sütőport, tejet és sima masszát kevertem belőle.Felét kikent formába öntöttem, a másik felébe került a kakaó és 1 evőkanál tej. A kakaós masszát másik kikent formába borítottam.180 fokon tűpróbáig sültek.A krémhez a pudingporokat kevés tejjel simára kevertem, majd hozzáadtam a többi tejet és állandóan kavargatva sűrűre főztem. Hagytam kihűlni, közben sokszor átkevertem.A vajat a cukorral elvegyítettem, majd kanalanként hozzáadtam a pudingot.A formában kisült tésztát kiborítottam (igencsak felpúposodott, ezért levágtam egyenesre a tetejét), mindkettőt vízszintesen három csíkra vágtam.Összeraktam a krémmel oly módon, hogy két barna csík közé világos kerüljön, illetve fordítva.A csokit gőz fölött felolvasztottam, majd bevontam vele a sütik tetejét, arra ösztökélve, hogy oldalt lefolyjon itt-ott.Finom volt! Nem tudom, ki lehet az a Bogyi néni, de hálás köszönet neki az ötletért!