Kókusz szelet

  • 2017.04.18.
  • 5

És vége is az ünnepnek.Két napi készülődés, két napi vendégfogadás, a "romok" eltakarítása után, aminek még ugyan nincs is vége, de ma egy kis semmittevést is megengedek magamnak. Ami mégsem az, mert közben recepteket örökítek meg. Holnaptól aztán megint dolgos hétköznapok...Hagyomány szerint húsvétkor nálunk gyűlik össze a család apraja-nagyja. Sütöttem-főztem kedvemre. Igaz, nehezen fogtam hozzá, de aztán szívvel-lélekkel tettem a dolgom. Meglett minden időben, bár a tervezett töltött tojásból csak főtt tojás lett, de jó volt a sonka mellé úgy is. Kicsit leegyszerűsítettem a dolgomat.Sütik terén nem engedtem ezt meg magamnak, készült édes is, sós is, apró is meg szeletes is. A legfinomabb -szerintem- ez a kókuszos lett, aminek receptjét a Pinterest-en találtam, s elég sok változtatáson átesve készült el.Hozzávalók:A kókuszos réteghez:6 tojásfehérjecsipet só6 evőkanál cukor20 dkg kókuszreszelék2 evőkanál lisztA piskótához:5 tojáscsipet só5 evőkanál cukor4 evőkanál liszt1 púpozott evőkanál kakaófél csomag sütőporA krémhez:1 csomag vaníliaízű pudingpor1 tojás1 evőkanál liszt3 evőkanál cukor5 dl tej12 dkg cukor25 dkg vajA tetejére:4 dl tejszín1-2 evőkanál cukorÍgy készült:A fehérjéket előbb a csipet sóval vertem fel, majd a cukorral. Mikor már jó kemény volt, hozzákevertem a kókuszreszeléket és a lisztet.
Sütőpapírral bélelt tepsi aljára kentem a kókuszos habot.Elkészítettem a kakaós piskótát: a tojásokat szétválasztottam. A fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral vertem fel. Hozzáadtam a sárgákat, ezzel is vertem nagyon rövid ideig, míg alaposan elvegyült. A tetejére szórtam a lisztet, sütőport, kakaót, óvatosan keverve elvegyítettem. A kókuszrétegre simítottam, s 175 fokon tűpróbáig sütöttem.A tepsiben hagytam kihűlni, majd kiborítottam úgy, hogy a kókuszos rész legyen felül.
A krémhez a pudingport, tojást, lisztet, 3 evőkanál cukrot pici tejjel simára kavartam. Fokozatosan hozzákevertem a többi tejet, majd kis lángon állandóan kevergetve sűrűre főztem. Hagytam kihűlni, közben sűrűn átkevertem.A vajat a 12 dkg cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzáadtam a pudingot. Habosra kevertem.A sütire kentem, a felül lévő kókuszrétegre.Végül a kevés cukorral felvert tejszínnel vontam be.Az eredeti receptben a kókuszréteghez felhasznált fehérjéktől maradt sárgákból készült a krém, azaz abból főtt a pép. Nekem volt maradék fehérjém, ezért változtattam a krém összetevőin. A tetejére pedig csokimáz került. Úgy is mutatós, alul-felül sötét színű, de így habbal a tetején sem rossz. :-)Középen a kókuszréteg kissé száraz, morzsálódós lett. Igaz, itt sem tartottam be az előírtakat, 10 dkg kókusz és 5 evőkanál liszt helyett nálam kétszer annyi kókusz és csak 2 evőkanál liszt került bele. De az eredeti szerint is száraz lett volna szerintem. Vagy nem? Azért így is fogyott szépen, nem vallottam szégyent vele! :-)