Hóvirág kocka

  • 2017.03.15.
  • 4

Már kétszer is nekiugrottam, hogy megírjam ezt a bejegyzést, most talán sikerül. :-) Már megint hosszú szünet után jelentkezem, nem kevés vívódás után. Ha nem is mindig, de azért többnyire sebtiben lefotóztam, amit időközben sütöttem-főztem, hogy majd egyszer talán közzéteszem. Talán. Mert ott volt a mélypont, amikor Valaki megkérdezte, ki kíváncsi rá, hogy én mit sütök-főzök? Akkor nagyon közel álltam hozzá, hogy nem még "pazarolom" az időm erre, így is olyan kevés a nap 24 órája. De aztán túltettem magam rajta; akit nem érdekel, nem nézi. Punktum. Nekem ez időnként, esténként jó kis kikapcsolódás, levezetése a napnak, hogy valami mást is csinálok.Bár kevesebbet sütök, de hétvégére muszáj. Hiányozna, ha kihagynám. Főleg valami krémes időnként. Mert azok a kedvenceim. Volt túró a hűtőben, aköré kerekedett ez a süti.Hozzávalók:A lapokhoz:45 dkg liszt10 dkg zsír10 dkg cukorcsipet só1 citrom lereszelt héja2 tojás1 dl tej1 csomag szalalkáliA töltelékhez:sárgabaracklekvár6 dl tej2 csomag vaníliaízű pudingpor25 dkg vaj18 dkg
+ 2 evőkanál cukor50 dkg túróÍgy készült:A tésztához a szalalkálit elkevertem a tejben.A lisztet, sót, cukrot, zsírt elmorzsoltam, hozzáadtam a tojásokat, citromhéjat, szalalkális tejet és összegyúrtam a tésztát. Ne legyen kemény a tészta, mert akkor nehéz kinyújtani, sem túl lágy, mert akkor ragad. Ha kemény, még pici tej kerülhet bele, ha lágy, ragadós, akkor liszttel javítsunk az állagán.A tésztát 3 fele osztva, kinyújtva, tepsi hátán 3 lapot sütöttem belőle.A krémhez elkevertem a pudingporokat kevés tejben, majd a többi tejet is hozzákevertem. Állandóan kavargatva, 2 evőkanál cukorral sűrűre főztem. Miközben hűlt, gyakran átkavartam.
A vajat a 18 dkg cukorral elkevertem, majd kanalanként belekerült a közben kihűlt puding. A túrót áttörtem, s ezt is hozzákevertem a krémhez.A lapokat vékonyan megkentem baracklekvárral, erre került a krém, s szeletelésig hideg helyre tettem.Nem kell állnia másnapig, mint többnyire a krémmel töltött lapoknak, a szalalkális lap jó puha, s néhány óra múlva szépen lehet szeletelni.Mivel a süti fehér, s épp hóvirágnyíláskor készült, azért kapta ezt a nevet. Ennek már lassan két hete. Nagyon vártam a tavaszt, s remélem, most már visszafordíthatatlanul itt van! :-)