Túrós szív

  • 2016.09.05.
  • 4

Négy éven keresztül jártam hétvégente Vácra... Nem is olyan rég volt, mégis olyan távolinak tűnik. Nem kívánta semmi porcikám, amolyan sors által rám kényszerített dolog volt, de végigcsináltam, s munkám is lett végül. Az egész arról jutott eszembe, hogy menet vagy jövet útba ejtettem egy pékséget, ahonnan mindig nagyon jó illatok terjengtek, s csakhamar a kedvencemmé vált az ott kapható túrós szív, amiből néha a gyerekeknek is hoztam haza. Vagy éppen sós perecet, a másik kedvencet. Gondoltam, teszek egy próbát itthon is, a szokásos szerda esti sütögetés keretében. Nem a pereccel, ahhoz még kell gyűjtenem a bátorságot, a szívvel, mert valahol láttam videót, hogyan formázzák.Így sikerültek:Hozzávalók:4,5 dl tej4 evőkanál cukor5 dkg élesztő1 csapott teáskanál só1 kg liszt2 tojás12 dkg vajA töltelékhez:50 dkg túró3 evőkanál tejföl20 dkg cukor1 evőkanál vaníliás pudingporÍgy készült:4 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne egy evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.A lisztet, sót, többi cukrot elmorzsoltam a vajjal.Hozzáadtam a tojásokat és élesztős tejet, s összegyúrtam. Közben még kevés tejet adtam hozzá, úgy fél dl-t, hogy ne legyen nagyon kemény a tészta.A megdagasztott tésztát letakarva kelni hagytam.A töltelékhez a túrót villával áttörtem, majd elkevertem a hozzávalókkal.A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, 16 gombócra osztottam.Mindegyiket nagyjából téglalap alakúra nyújtottam, elkentem rajta egy evőkanál tölteléket -ami időközben a megolvadt cukortól elég folyóssá vált-. Feltekertem, mint a kalácsot, majd kettéhajtottam. Letettem a deszkára úgy, hogy egymáson legyen a két összehajtott fél, s középen átvágtam, de nem teljesen, a két vég találkozásánál maradjon egyben. Az átvágott részt kihajtottam két oldalra, s így tettem a tepsibe, amit papírral béleltem.Hagytam kevés ideig kelni, majd 180 fokos sütőben pirosra sütöttem.Ahogy a kelt tészták, ez is frissen a legfinomabb, de jó volt másnap tízóraira is, azaz nekem ebéd gyanánt szolgált a munkahelyen.