Juhtúrós pogácsa

  • 2016.08.26.
  • 4

Otthonról mindig hozunk házi juhsajtot, amiből aztán túró készül. Berakom a mélyhűtőbe, s a következő adagig rájárunk. Persze, ha kitart addig. Ha már juhtúró volt a kezemben, nem bírtam megállni, hogy ne süssek belőle pogácsát. Kapor is került bele, mert együtt igazán finom tud lenni.
Hozzávalók:1 kg liszt3 dl tej + kb 0,5 dl1 teáskanál cukor5 dkg élesztő25 dkg zsír12 dkg margarin2 teáskanál só (50 g)30 dkg juhtúrókapor1 egész tojás + 2 sárgája1 tojás lekennisószemcsék beszórniÍgy készült:A 3 dl tejet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.A lisztet tálba tettem, hozzáadtam a sót, zsírt, margarint, s összemorzsoltam. Hozzáadtam a juhtúrót is, azzal is összemorzsoltam. Belekerültek a tojások és az élesztős tej. Összegyúrtam, s annyi tejet adtam még hozzá, hogy összeálljon a tészta, de azért túl kemény se legyen.Megdagasztottam, majd pici liszttel megszórva, letakarva hagytam megkelni.Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítottam, kinyújtottam,
hajtogattam.10-15 percnyi pihentetés után másfél ujjnyi vastagra nyújtottam, tetejét bevagdostam.Közepes pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tepsibe rakosgattam. Mindegyiket lekentem felvert tojással,
néhány sószemcsét szórtam rájuk.180 fokos sütőbe tettem, szép pirosra sütöttem őket.Frissen jó ropogósak voltak, de másnap is finomak. Vendégek is voltak rá, így nem volt hosszú életű.Kaprot keveset, egy mokkáskanálnyi morzsoltat tettem bele, de alig érzett rajta. Több is kerülhetett volna bele, no meg persze friss, de idén nagyon satnyácska kapor nőtt a kertbe. Tegnap kaptam a szomszédtól, gyorsan össze is vágtam s betettem a mélyhűtőbe, hogy majd alkalomadtán akár pogácsába tegyek belőle.