Sajtos kiflik

  • 2016.07.19.
  • 6

Viszonylag frissen készült sütemény, persze csak az előzőekhez képest. Múlt hét végén Nővéremékhez készültünk. Azon vettük észre, hogy az utóbbi időben megritkultak a családi összejövetelek. Lassan a szülinapokon és karácsony-húsvéton kívül alig találkozunk. Mindenki rohan a hétköznapokon, s örül, ha hétvégén szusszanhat egyet. Ezen próbáltunk változtatni...Ha mi megyünk, ha ide jönnek, én mindig sütök. Szerintem már számítanak rá! :-) Készült édes is, sós is.Ez volt a sós:Hozzávalók:3 dl tej1 teáskanál cukor5 dkg élesztő1 kg liszt2 púpozott teáskanál só20 dkg margarin2 tojás2,5 dl tejfölTöltelékhez:tejföl
25-30 dkg reszelt trappistalekenni: 1 tojásbeszórni szezámmag, sóÍgy készült:A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.A lisztet, sót tálba tettem, elmorzsoltam a margarinnal. Beleütöttem a tojásokat, hozzáadtam a tejfölt, majd az élesztős tejet és összegyúrtam. Kicsit lágy lett, kevés lisztet még tettem hozzá. Ellenkező esetben tejjel vagy tejföllel lehet segíteni rajta.Megdagasztottam, letakarva hagytam megkelni.Mikor megkelt, lisztezett deszkára borította, 6 egyenlő részre osztottam.Mindegyik részt vékony koronggá nyújtottam. Lekentem nagyon vékonyan tejföllel, megszórtam reszelt sajttal. Kettőbe, négybe, majd nyolc részre vágtam, mint a pizzát, s még ezeket is feleztem. Így egy korongból 16 kifli lett. Mindegyik nyújtott háromszög alakú részt felsodortam, s úgy tettem a tepsibe, hogy a tészta vége a kifli alatt legyen.A tepsibe lekentem felvert tojással, megszórtam szezámmaggal -fekete szezámmagot is kevertem bele-, meg sószemcsékkel.180 fokos sütőbe tettem a tepsit, s hagytam szép pirosra sülni a kifliket.Míg sült egyik tepsivel, pödörgettem a következő adagot, töltöttem a második tepsit. Három és fél tepsivel lett.Frissen finoman ropogós volt a külseje, de kihűlve is finomak voltak! :-)