Finom diós

  • 2016.02.04.
  • 3

Még jó néhány recept van Anyukám gyűjteményéből, amit nem sütöttem meg. Ez volt egyikük. Jó kis régimódi sütike, amiről érdemes letörölni a port. :-) Különlegessége, hogy krumpli is kell a tésztájába, s fele kakaós. A lekvár és dió töltelékkel valóban finom, így nem véletlenül ez a neve. :-)Hozzávalók:A tésztához:40 dkg liszt17 dkg zsírcsipet só15 dkg cukor1 nagy tojás20 dkg főtt krumpli1 mokkáskanál szódabikarbóna1 evőkanál kakaóA töltelékhez:25 dkg darált dió18 dkg cukorfél üvegcse rumaroma1 kis üveg lekvárA bevonáshoz:10 dkg étcsokoládé2 evőkanál olajÍgy készült:A főtt krumplit lereszeltem. A lisztet, sót, cukrot elmorzsoltam a zsírral, majd a tojás és krumpli hozzáadásával összegyúrtam. A tésztát kettéosztottam, felébe belegyúrtam
kakaót, másik felébe még kevés lisztet, hogy ne legyen lágy a tészta.A diót elvegyítettem a cukorral . A rumot elkevertem egy dl vízben.A tepsit kikentem zsírral, vékonyan beszórtam liszttel.A kakaós lapot tepsi méretűre nyújtottam. Lekentem lekvárral. Én meggydzsemet használtam, de sárgabarack is tökéletes hozzá. A lekvárra szórtam a cukros diót, meglocsoltam a rumos vízzel.A világos lapot is kinyújtottam, befedtem vele a sütit.180 fokos sütőben kisütöttem.Kihűlés után a gőz fölött felolvasztott csoki-olaj keverékével bevontam a sütit.Dermedés után szeleteltem.
Kissé morzsálódós, a zsíros tésztának köszönhetően, de tényleg finom süti.Régen Anyukám mindig házilag készítette a csokibevonatot. Egy időben én is, aztán rákaptam a gyorsabban elkészülő csokira. Vajjal vagy olajjal felolvasztva tökéletes. A házi nem mindig sikerült. De, mégis volt egy hidegen kikavarható, ami megbízhatóbb volt. Le kell már azt a receptet is poroljam! :-)