Zserbó

  • 2015.12.12.
  • 8

Zserbót még soha nem sütöttem. Azaz diósat nem. Talán azért, mert Férjem nem szereti, legalábbis azt állítja. Pedig már többször gondoltam rá, hogy tenni kéne egy próbát, hátha azóta megkedvelte a Párom. Múlt vasárnap aztán rászántam magam. Szilvalekvárral készült, amiben igencsak bíztam. Kíváncsi voltam a reakcióra, ami így szólt: finom, de Ő akkor sem szereti. Na akkor hogy is van ez? :DHozzávalók:A tésztához:45 dkg lisztcsipet só18 dkg zsír1 tojás5 dkg cukor1,5 dl tej2 dkg élesztőcsapott mokkáskanál sütőporA töltelékhez és a bevonáshoz:1 üveg szilvalekvár (4 dl)20 dkg darált dió15 dkg cukor1 evőkanál vaníliás cukor10 dkg étcsokoládé + 2 evőkanál olajÍgy készült:A tejet megmelegítettem, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.A lisztet, sót, sütőport, cukrot elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a tojást és az élesztős tejet. Összegyúrtam, majd letakarva fél órányit pihentettem. (Ha lágy lenne a tészta, pici liszttel lehet javítani rajta; ha meg keménynek tűnik, még egy kis tejet tegyünk hozzá. Nekem pici liszt kellett.)Közben a darált diót a cukorral és vaníliás cukorral elvegyítettem.A tésztát 3 részre osztottam. Mindegyiket tepsi méretűre nyújtottam (28 × 32 cm-es).
A tepsit kikentem. Beletettem az első lapot, fele lekvárral lekentem, fele diós keverékkel beszórtam. Erre tettem a második lapot, a többi lekvárt és cukros diót. Befedtem a harmadik lappal.180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szép piros lett.Miután kihűlt, bevontam a gőz fölött olajjal felolvasztott csokival.A csoki dermedése után lehet szeletelni.Nekem ízlett, én szeretem a zserbót, bár nálunk nem tartozott az ünnepi sütik közé. Most sem, mint ahogy a bejgli sem. Na azt sem sütöttem még. Van még mit bepótolnom! :-)