Diós-grízkrémes süti

  • 2015.12.04.
  • 4

Akár csak az előző két bejegyzés, ez is régebbi süti, nem mostanában sütöttem ilyen sokat. Sőt, a rám jellemző mennyiségnél kevesebbet sütök. De közelednek az ünnepek, akkor aztán ki sem mozdulok a konyhából! :-)Ez a süti nagyon finomra sikeredett, pedig csak úgy menet közben formálódott. A kiindulópont a diós grízkrém volt. Nagyon szeretjük a grízes krémeket, gondoltam, dióval sem lehet rossz. Sütöttem egy kakaós piskótát, amit aztán hirtelen felindulásból kettévágtam, s lekvárral megkentem. S hogy a teteje se legyen csupasz, csoki és pergelt diódarabok kerültek rá. Szóval csupa finom íz egy sütiben! :-)
Hozzávalók:6 tojásos kakaós piskótasárgabaracklekvár6 dl tej6 evőkanál gríz25 dkg vaj20 dkg cukor2 csomag vaníliás cukor10 dkg darált dió10
dkg csoki + maréknyi dió a tetejéreÍgy készült:A kisült és kihűlt kakaós piskótát vízszintesen 2 lapra vágtam, lekvárral megtöltöttem.A tejből és grízből
a vaníliás cukorral tejbegrízt főztem. Időnként megkeverve hagytam kihűlni.A vajat a cukorral elkevertem, majd hozzákanalaztam a kihűlt tejbegrízt, végül belekevertem a diót.A piskóta tetejére simítottam.A diót megpirítottam, durva darabokra vágtam.A csoki felét feldaraboltam, a másik felét gőz fölött megolvasztottam.Az olvadt csokival becsorgattam a sütit, s rászórtam a csoki-és diódarabokat.Akár azonnal is szeletelhető, de legalább a csoki dermedését nem árt megvárni.