Lekváros-grízkrémes torta

  • 2015.05.10.
  • 5

Férjem névnapjára készült, több lépcsőben. :-) Még az aktuális napon megsütöttem a piskótát, diósat, nem egészen tudva még, mi lesz belőle. Aznap nem volt időm folytatni, így másnap raktam össze, hirtelen ötlettől vezérelve lekvárral és grízkrémmel. Mert a lekvár ott volt megkezdve előttem a pulton, miért is ne kétféle egyszerre. A grízkrém meg már a többféle lehetséges változat egyike volt. Harmadnap pedig már ettünk is belőle. Tegnap ettük meg az utolsó szeleteket. Finom volt!Hozzávalók:A piskótához:5 nagy tojáscsipet só6 evőkanál cukor5 evőkanál liszt6 evőkanál darált dióA töltelékhez:lekvár (kétféle, szilva és sárgabarack)5 dl tej5 evőkanál gríz20 dkg cukor25 dkg vaj1 teáskanál vaníliás cukorÍgy készült:A tojásokat szétválasztottam. A fehérjéket előbb a csipet sóval felvertem, majd az összes cukorral kemény habot vertem belőle. Azért tettem egy ráadás kanál cukort, mert szép nagy házi tojásokból készült. A habhoz hozzáadtam a sárgákat, még kicsit együtt vertem, majd kanalanként belekevertem a lisztet, végül a diót.Kikent tortaformába simítottam a masszát, 180 fokon tűpróbáig sütöttem.A kihűlt piskótalapot 4 lapra vágtam. Mivel szép magas lett, egész jól sikerült.A tejből és grízből a vaníliás cukorral tejbegrízt főztem. Időnként megkavarva hagytam kihűlni.
A vajat a cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzákevertem a tejbegrízt.A piskóta alsó két lapját szilvalekvárral töltöttem, a felső kettőt baracklekvárral. Középre került a grízkrém nagyobbik része.A külsejét bevontam a maradék krémmel. Darált dióval és kandiscukorral díszítettem, de ez már kedv, ízlés, lehetőség dolga.
A lekvár jó ötletnek bizonyult. Általa kissé savanykás lett az amúgy édessé váló torta, sőt, száraz sem volt.
Így nem csak tortának, szeletes sütinek is elkészíthető, a siker nem maradhat el.