Maci kávés szelet

  • 2014.02.02.
  • 8

Gyerekkorunkban, leginkább vasárnaponként, mert akkor reggelizett együtt a család, Anyukám készített cikória kávéból tejeskávét. A sötét színű őrleményt megfőzte kevés vízben, leszűrte, tejhez öntötte, cukrozta. Azóta sem ittam olyat... Nem tudom, egyáltalán kapható-e még. Elképzelhető, hogy a koffeinmentes kávék összetevőiben szerepel, de valójában nem is jártam utána. Jó néhány éve fedeztem fel a Maci kávét, ami cukrozott cikória-gabonakávé kivonat. Emlékeztet ugyan a gyerekkori ízre, de mégsem ugyanaz. Aztán ez is elfelejtődött, míg nem néhány hete vásárlás közben megpillantottam. Raktam is belőle a kosárba.Tegnap farsangi mulatság lévén az iskolában, újabb alkalom adódott a sütésre. Kétfélét is sütöttem, az egyiket receptet követve, a másikat alkottam. Ez utóbbinak volt nagyobb sikere, talán a krémbe kerülő Maci kávénak köszönhetően:-)Hozzávalók:6 tojásos kakaós piskóta5 dl tej5 evőkanál liszt20 dkg cukor25 dkg margarin2 csomag vaníliás cukor3 teáskanál Maci kávémaréknyi darált dióÍgy készült:A kihűlt kakaós piskótát vízszintesen 2 lapra vágtam.A lisztet előbb kevés tejben simára kevertem, majd a többi tej hozzáadásával és fele cukorral sűrűre főztem. Időnként megkeverve hagytam kihűlni.A margarint a többi cukorral elkevertem, majd több részletbe belekevertem a lisztes pépet. A krémet két fele osztottam. Egyikbe a vaníliát kevertem, a másikba a kávét.A két lap közé kentem a vaníliás krémet, a tetejére a kávésat. Darált dióval szórtam be a tetejét.Egy kis reklám:Ismeritek? A gyerekek szeretik, főleg Gergő, Ő előnyben részesíti a kakaóval szemben. Én ugyan nem szoktam inni sem egyiket, sem másikat, inkább rendes kávét sok tejjel. Azt viszont naponta kétszer, szertartásszerűen: legalább negyed, zavartalan órát szánok rá, szép lassan kortyolgatom, s közben recepteket böngészek:-) Bár a második, déli kávéidőbe bezavar a munkaidőm, így azt meglehetősen későn, 5 után iszom meg.