Ecetes kifli

  • 2014.02.16.
  • 9

Valamikor réges-régen... Szóval gyerekkorunkban a vasárnap délutánokat a család kirándulással töltötte. Több hely is volt, ahova előszeretettel jártunk, leggyakrabban a Meszes tövében lévő fenyvesbe. Vagy
az erdő szomszédságába telepített szőlősökhöz. Aztán egyszer elkalandoztunk ismeretlenebb helyekre, s rátaláltunk egy igen barátságos helyre, egy, a hegyről lefolydogáló patak derékszögű kanyarulatában óriásira nővő két hársfa alatti tisztásra. Ettől fogva szinte mindig a Nagy Fához mentünk. Volt is néhány kalandunk a környéken:-) Nem ám csak mi kirándulgattunk, többnyire nagyobb csapat indult útnak, rokonok, barátok. Volt egy közelben lakó család, nagyjából velünk egykorú gyerekekkel, Irma néniék, akik akkoriban talán legjobb barátságban voltak a szüleinkkel.Azért ez a körítés, mert jól esik visszaemlékezni azokra az időkre, s mert Irma néni sütött ilyen kifliket, tehát tőle származik a recept. Nem tudom, hogy jellemzően szilágysági recept-e, vagy sütik másfelé is. Az említett család a Szilágyság egyik kis magyar falujának, a boráról nevezetes Sámsonnak a szülötte. Onnan a recept is.Hozzávalók:50 dkg lisztcsipet só20 dkg zsír + 10 dkg
3 nagy tojás sárgája3 evőkanál ecetvízA töltelékhez:3 tojás fehérje22 dkg cukor15 dkg darált dió2 evőkanál sárgabaracklekvárÍgy készült:A liszthez hozzáadtam a sót, elmorzsoltam a 20 dkg zsírral. Hozzáadtam a tojássárgákat, ecetet, s vízzel (kb. 1,2 dl, apránként adagolva) közepes keménységű tésztát gyúrtam belőle. 1 órányit pihentettem.Ezután 2 részre osztottam. Mindkettőt enyhén lisztezett deszkán hosszúkás téglalap alakúra nyújtottam, a lehető legvékonyabbra.
A maradék zsírt megolvasztottam, de ne legyen forró. Lekentem a tésztákat, majd felsodortam, mint a kalácsot.
A töltelékhez a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá vertem, hozzákevertem a diót és lekvárt.A felsodort tésztát ujjnyinál kicsit vastagabb szeletekre vágtam. Lehet nagyobbakra is, akkor nagyobbak lesznek a kiflik. Mindegyik tésztadarabot egész vékonyra nyújtottam, nagyjából kör alakúra, egy-egy kiskanál tölteléket tettem a közepére. A tésztát ráhajtottam mindkét oldalról, kiflivé hajlítottam, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam.
180 fokos sütőben pirulásig sütöttem.Kíváncsian, vagy inkább izgatottan lestem befele a sütőbe, hogy teljesíti-e a hozzá fűzött reményeket. Picikét nőtt, itt-ott levelesedett, de csak kisülés után derült ki a milyensége. Azon forrón meg kellett kóstolnom. Pihe-puha, omlós, könnyű, réteges, szóval olyan lett, amilyennek lennie kell. Úgy örültem neki:-)
Somvirág:-) Ma találtuk a BörzsönybenS ha már a somvirágnál tartunk... a kertben is mutatkoznak a tavasz jelei. A krókusz, a hóvirág már virágzik, de a tavaszi hagymások mind-mind iparkodnak kifele. Csak nehogy később ráfizessünk erre a korai tavaszra...