Mákos zserbó

  • 2013.10.28.
  • 1

Még soha nem sütöttem zserbót. Mákosat főleg nem. Mert Férjem állítása szerint nem szereti az eredeti, diós zserbót, a mák meg nem a legnépszerűbb sütibe való kosztosaim körében. De a legújabban beszerzett receptes könyv borítójáról ez a süti köszönt vissza. Igencsak biztatóan. Neki is láttam. De nem elszúrtam? :-) Ott volt előttem a fotó a három lapból álló, vastag töltelékkel büszkélkedő szeletekről, az én fejecskémben mégis négy lap motoszkált. Hát ennek megfelelően számoltam, emeltem kicsit a tészta hozzávalóit, hogy a nagy tepsit kitöltse már az a süti. Hogy én mit lekínlódtam azokkal a lapokkal! Ez nem újság nálam, ha lapokat kell nyújtani, de ez most különösen szemtelen volt. Kinyújtottam a tepsi méretére, de amint rátettem a lekvárral, mákkal gazdagított előző lapra, nem átallott összeugrani. Így minden következő lap kisebb lett. Nem tudtam mit tenni vele, így sült meg. A szélét körben levágtam, a közepét pedig kimondottan szerették! Ez volt a kárpótlás a bosszankodásért:-)Hozzávalók:A lapokhoz:60 dkg liszt17 dkg porcukor20 dkg margarin1 tojás2 csomag vaníliás cukor2,5 dkg élesztő1,5 dl házi tej + szükség szerintA töltelékhez:1 üveg baracklekvár30 dkg darált mák15 dkg cukor1 citrom reszelt héjaA tetejére:15 dkg étcsokoládé2-3 dkg vajÍgy készült:A tejet meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.A lisztben elmorzsoltam a margarint, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. Kemény lett. Ha még kevés tejjel lágyítanom kellett volna, nem ugrott volna össze. Na majd legközelebb:-)A tészta egy órányit pihent.Közben a darált mákot elvegyítettem a cukorral, reszelt citromhéjjal.
Négy észre osztottam, egyenként kinyújtottam őket. Az elsőt tepsibe tettem, lekentem lekvárral, beszórtam a mák harmadával. Ráhelyeztem a következő lapot, lekvár, mák következett, majd még egyszer megismételtem, s befedtem az utolsó lappal.
180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.Mikor kihűlt, bevontam a gőz fölött a vajjal felolvasztott csokoládéval.
(Recept forrása: Házas konyha. Édes és sós házi sütemények.)A 3 laphoz 50 dkg liszt és 15 dkg margarin szükséges, a többi hozzávalóból ugyanannyi. Mivel a töltelék is 3 fele osztódott, vékonyabb lett a kelleténél. De így is elfogyott, s a sikerét látva merek diós zserbót is sütni, remélve, hogy nem fog csődöt mondani. De szigorúan 3 lapból:-)

Címkék

Csoki Diós Sütik