Málnás-grízkrémes piskóta

  • 2013.05.26.
  • 5

Az udvaron lévő néhány málnatő javában dolgozik az idei termésen, miközben én a mélyhűtőben tartogatom a tavalyi maradékát. Ezért is akadt meg a szemem ezen a recepten. Tegnap megsütöttem a piskótát, kis bakival, ma folytattam. Az történt, hogy kikavartam a sárgákat, majd kivettem Fiam kezéből a fehérjét, amit közben hűségesen vert a csipet sóval, csak éppen habosodni nem akart. Ekkor toppant be a Férjem, aki áradozni kezdett az ismerősök egyévesnyi Leánykájáról. Miközben beszélgettünk, a hab közben szépen felverődött, én meg a kikavart sárgájához borítottam. Ekkor döbbentem rá, hogy kimaradt a cukor belőle:-) Előbb arra gondoltam, nem is teszek többet bele, fele ugyanis már benne van a sárgájában. Mégis hozzákavartam még két evőkanállal, nehogy ne nőjön fel. Végül mégiscsak piskóta lett belőle, csak kicsit laposabb a vártnál.
Hozzávalók:6 tojásból kakaós piskóta5 dl tej5 evőkanál gríz2 csomag vaníliás cukor25 dkg vaj18 dkg cukor1 csomag fagyasztott málna (kb. 50 dkg)2 csomag tortazseléA szokásos módon (szerettem volna legalábbis) elkészítettem a
piskótát.
A krémhez a tejből, grízből, vaníliás cukorból sűrű tejbegrízt főztem. Néhányszor megkevergetve hagytam kihűlni.A vajat a cukorral kikavartam, majd kanalanként hozzáadtam a kihűlt tejbegrízt.A krémet a piskótára simítottam.Tetejét kiraktam málnaszemekkel.A tortazselét elkészítettem a használati utasításnak megfelelően. Mivel nekem csak színtelen volt itthon, a víz egy részét szörppel helyettesítettem, így cukrot is kevesebbet tettem hozzá. A felforrt zselét hagytam kicsit hűlni, közben meg-megkavargattam, nehogy megdermedjen, majd kanalanként elosztottam a málnán.Mutatós és finom süti lett belőle.(Ötlet: Receptözön Sütemények, 2012/1.)Éppen két hete, hogy utoljára jelentkeztem. Nem az történt, hogy nincs mit közzétennem, s az sem teljesen igaz, hogy időm nincs rá, mert ha nagyon akarnék, szakítanék rá. Valahogy alábbhagyott a lelkesedés. Nem érzek késztetést rá, hogy ha már leülök a számítógép elé, közzétegyek egy újabb receptet, amiből már valószínűleg számtalan kering a világhálón. A múlt héten nem is sütöttem, recepteket sem nézegettem, de ezt tegnap pótoltam. S süthetnékem támadt, meg elhatározás, hogy akkor mármost a szabad vasárnap délutánomat egykor oly kedves időtöltésemre szánom. S rájöttem, most is kedves:-)