Blogkóstoló 8. Kijevi krémes

  • 2013.04.07.
  • 1

Újra itt:-)Már egy hete volt húsvét, s az is, hogy előtte az egész álló napot a konyhában töltöttem. Szó szerint. Férjem takarított, én sütöttem-főztem, tojást festettem. Na ebbe Hédi is besegített. Nagy kísértést éreztem, hogy fagyasztott leveles tészta és darált kekszből készült valami képezze a sütit, de megembereltem magam, s összehoztam négyféle sütit. Édesből. Sós is készült, de az már leveles tésztából:-) No meg a kedvenc sós keksz is, azt még előző este összegyúrtam.Mivel újabb Blogkóstolós forduló van, egyik sütit erre szántam. Már jó előre kutakodtam
Évánál, ugyanis ismét Őt sorsolta nekem ezúttal
Hani. Volt jó néhány jelölt, Évánál nem könnyű választani. A
kijevi krémes
mellett állapodtam meg, mert amúgy is szemezek egy ideje ezzel a sütivel. Leányzó kedvence lett a húsvéti kínálatból!Hozzávalók:A lapokhoz:40 dkg liszt1 csomag sütőpor1 csipet só15 dkg cukor20 dkg margarin4 tojássárga2-3 evőkanál tejfölA habhoz:4 tojásfehérje15 dkg cukor25 dkg darált dióA krémhez:2 csomag vanília ízű pudingpor6 dl tej25 dkg margarin20 dkg cukorÍgy készült:A lapokhoz összevegyítettem a lisztet a sóval, sütőporral, majd elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojások sárgáját és a cukrot, 2 evőkanál tejfölt, s összegyúrtam. Ha nem állna össze, még kerülhet bele tejföl.A tésztát 3 részre osztottam.Felvertem a tojások fehérjét a cukorral, hozzákevertem a diót.Kinyújtottam az első lapot tepsi méretűre, a diós hab harmadát rákentem. Hosszú pengéjű késsel sikerült egyenletesen rásimítani.180 fokra előmelegített sütőben világosra sütöttem.
Miközben sült, kinyújtottam a következő lapot, rákentem a hab második harmadát, majd a harmadikkal is ugyanúgy jártam el. Sorra kisütöttem őket.A krémhez a két pudingport simára kevertem kevés tejben, majd a többi tej hozzáadása után sűrűre főztem. Időnként megkeverve hagytam kihűlni.Közben a puha margarint a cukorral kikavartam, majd kanalanként hozzáadtam a kihűlt pudingot.Az egyik lapot megkentem a krém felével, majd erre tetem a második lapot, ismét krém, s a legszebb lappal befedtem.2 evőkanálnyi krémet kihagytam a díszítéshez. Ebből 1-1 keveset nyomtam a leendő szelet helyére, s 1-1 csokidrazsét nyomtam bele, hogy ünnepibb kinézete legyen.Mutatós, finom süti lett belőle. Meglepően hamar átpuhult, pedig tartottam tőle, hogy a dióréteg miatt a krém nem puhítja meg a lapot. Éppen ezért figyeltem rá, hogy egész világosra süljön. Amint a széle pirulni kezdett a lapnak, ki is menekítettem a sütőből.
Éva, köszönöm szépen a receptet, a Lányom nevében is! Ugyanis Ő kimondottan a kijevi krémest vadászta a sütis tányéron:-)Süti, süti, meg süti:No meg piros tojás. Ezúttal is hagymahéjjal festettük, s levelekkel díszítettük.
Majd a többi receptet is hozom, legalábbis úgy tervezem. De ha ilyen ütemben haladok, karácsony lesz, mire a végére érek:-)