Lekváros-grízkrémes piskóta

  • 2013.03.22.
  • 8

Gyerekkoromban nem igazán kedveltem a mézes krémest, azt a sütit, amelyik 4 mézes lapból áll, középen lekvárral, alul-felül grízes krémmel. Talán ezért szenvedtek hátrányt a grízes krémmel készült sütik. Persze azóta már magam is megsütöttem az "azt-hittem-nem-szeretem" sütit, s rájöttem, nincs ezzel semmi baj. Aztán másféle formában is próbálkoztam a grízes krémmel, például kakaós piskótával . Annak nagy sikere lett, itt a blogon is, óriási örömömre többen is megsütötték. Elsőként
Csilla,
aztán
Barbi, és
Marika
is.Nem rég egy újabb grízkrémes álmom valósítottam meg. Sima piskóta közé került a krém, lekvárrétegek közé. Így is finom volt:-)Hozzávalók:8 tojásból nagy tepsiben sütött piskóta5 evőkanál gríz5 dl tej2 csomag vaníliás cukor25 dkg margarin18 dkg cukor1-1,5 üveg savanykás lekvár (pl. ribizli)porcukor a tetejéreA piskótát megsütöttem, hagytam kihűlni.A grízből (nem mértem púpos kanállal), tejből, vaníliából sűrű tejbegrízt főztem. Hagytam kihűlni, közben megkavargattam néhányszor.A puha margarint a cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzákevertem a tejbegrízt. Habosra kevertem.A piskótát vízszintesen kettévágtam. Mindkét vágott felét megkentem lekvárral. Nekem nem volt elég egy üveg lekvár, a puha piskóta elég sokat beszívott magába.Az alsó lekváros lapra kentem a krémet, ráborítottam a másik lekváros lapot, lekváros felével a krém fele.Tetejét porcukorral szórtam.A piskótát sütőporral szoktam készíteni, bár állítólag mindenféle segédeszköz nélkül fel kéne nőnie. Én nem kockáztatok. Ezúttal a kezem ügyében volt a szódabikarbóna, s abból tettem bele. Inkább léptem volna hármat a sütőporért. Nem lett rossz a piskóta, de kicsit az íze is más, és enyhén szürkés színe lett. Olyan piszkos hatású. Pedig házi tojásból készült. Vagy más oka lehet az egésznek? Egyébként ugyanúgy készült, mint mindig...Van még néhány grízkrémes ötletem, szép sorjában majd megvalósítom őket.