Cseh süti

  • 2013.03.17.
  • 6

Gyerekkorunknak voltak meghatározó sütii. Amiket újra és újra megsütött Anyukám, ünnepekre vagy hétvégére. Aztán elmaradtak, felváltották az újabb receptek. Ez is ilyen volt. Bár én soha nem sütöttem, s idejét sem tudom, mikor ettem utoljára, mégis fel tudom idézni az ízét.Ezen a hétvégén nálunk voltak Nővéremék, így 3 napon keresztül sütöttem-főztem kedvemre. Mára ezt a sütit terveztem, hogy gy kicsit nosztalgiázhassunk. Kézen-közön sütöttük, ki keverte a sárgáját, ki verte a habot, ezért lett olyan finom:-)Hozzávalók:A laphoz:6 tojás1 csipet só14 dkg cukor14 dkg darált dió3 evőkanál lisztfél csomag sütőporA krémhez:3 evőkanál liszt3 dl tej1 evőkanál őrölt kávé1 csomag vaníliás cukor18 dkg cukor25 dkg margarin5 evőkanál darált dióA mázhoz:10 dkg étcsokoládé2 dkg vajÍgy készült:A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét a csipet sóval és fele cukorral kemény habbá vertem. A sárgákat a többi cukorral és a sütőporral világosra kavartam. A habot a sárgához borítottam. A lisztet és diót elvegyítettem, kanalanként a habos-sárgás keverékhez kavargattam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem. (Tepsi mérete: 28×34 cm.)A krémhez előbb megfőztem a pépet: a közepesen púpos evőkanállal mért lisztet és kávét előbb kevés tejjel kevertem el, hozzáadtam a vaníliás cukrot is. Majd fokozatosan a többi tejet is hozzáadva simára kevertem. Állandóan kevergetve sűrűre főztem.Időnként megkeverve hagytam kihűlni.A puha margarint a cukorral elkevertem, majd apránként hozzáadtam a pépet. Habosra kavartam. Végül hozzákevertem a diót is.A kihűlt lapra kentem.A csokit gőz fölött felolvasztottam a vajjal. Kicsit kevergettem, hogy ne legyen forró. A krém tetejére öntöttem, s hosszú pengéjű késsel elsimítottam.Éppen addig vártunk, hogy a csoki megdermedjen, s már ettük is.Gyorsan fogyott, az utolsó szeleteket sikerült lefotóznom.
Az Anyukám füzetéből kiírt recepten változtattam kicsit. Annyit, hogy a krémhez lisztes pépet főztem, mert csak a margarin, cukor, dió és kávé kellett volna bele. De úgy túl nehéz számomra a krém. Így megfelelt az ízlésemnek:-)