Mézeskalács adventi dísz

  • 2014.11.30.
  • 9

Múlt hétvégén megvettem a Nők Lapja konyha desszert kiadását és esténként elmélyülten lapozgattam. Találtam benne mézeskalács receptet, mézeskalács díszeket, karácsonyi gyertya díszítést és.Ezek adták a mézeskalács adventi dísz elkészítéshez az alapötletet.
Mézeskalács adventi díszMézeskalács receptje:34 dkg búzaliszt, 12 dkg vaj, 20 dkg méz, 2 tojássárgája, 1 teáskanál szódabikarbóna, csipet só, 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverékA cukormázhoz:1 tojásfehérje és 20 dkg porcukor, zöld ételszínezék
Díszítéshez: ánizs, fahéj, szárított narancs, szárított alma, aranyszínű zsinór, ragasztópisztoly
A mézeskalács alapanyagokat kimértem egy nagy tálba, és a robotgép dagasztókanalával összedolgoztam, majd kézzel összegyúrtam még a tészta össze nem állt. Fóliába csomagoltam és 24 órára hűtőszekrénybe tettem. Egy őzgerincforma külső felét sütőpapírral beborítottam.
Másnap alaposan kilisztezett deszkán a tésztát enyhén összegyúrtam és 5 mm vastagságúra nyújtottam.
Mézeskalács
A kinyújtott tésztából akkora darabot vágtam, mely befedte az őzgerincformát.
Mézeskalács adventi dísz4 helyen kiszúrtam a tésztát a gyertyatartóval.
Mézeskalács adventi dísz180 fokos előmelegített sütőben 25 percig sütöttem. Figyelni kell arra, hogy a tészta ne égjen meg.
Az őzgerincformán hagytam kihűlni, majd levettem róla és beszúrtam a gyertyatartókat.
Mézeskalács adventi díszA maradék tésztát újból nyújtottam és karácsonyi díszítőszaggatókkal kiszaggattam.
Mézeskalács formákSütőpapírral bélelt tepsire fektettem, majd 180 fokon 8 percig sütöttem.
Mézeskalács formákA tojásfehérjét kissé felvertem, majd apránként hozzáadtam a porcukrot és kemény habbá vertem. Kivettem belőle egy evőkanálnyit és a zöld ételszínezővel megfestettem. Nejlon zacskóba töltöttem, kivágtam olló a zacskó végét és a kihűlt mézeskalács formákat megrajzoltam vele.
A formákra rászáradt a tojásfehérje, elkezdtem a adventi dísz alapformáját kidíszíteni ánizzsal, fahéjjal, szárított naranccsal és almával. A díszeket ragasztópisztollyal rögzítettem.
Mézeskalács adventi díszMézeskalács adventi dísz