Spárgás - tejszínes spagetti

  • 2013.06.02.
  • 9

Spárga eddig még soha nem került a konyhámba, de nem is értem, hogy miért! Pedig egy nagyszerű alapanyag. Az elkészítési ideje rövid, az íze zsenge és különleges.
Elsőre egy tejszínes spárgás spagettit készítettem belőle, egy kis húsos szalonnával ízesítve. Majd azóta már spárgás omlett is készült reggelire, de sajnos a fényképező nem volt kéznél. Legközelebb ilyet hibát nem vétek. :)Hozzávalók:1 csomag zöld spárga40 dkg spagettikb. 4 dl főzőtejszín2 marék húsos szalonna felcsíkozva2 szelet tarja felvágott1 fej vöröshagyma1 fej lilahagyma3 gerezd fokhagymakb. fél - 1 dl száraz vörösborszőlőmagolajsó, bors, cukor, szerecsendió, borsikafűA spárgát megmossuk, az alsó végeit kicsit levagdossuk, az oldalát 2/3 magasságig meghámozzuk, majd felvágjuk 2-3 cm-es darabokra. A spárga csúcsát külön tálba tesszük, mert annak elég kevesebb idő a pároláskor. A hagymákat szintén megpucoljuk, a fokhagymát felkarikázzuk, a többit apróra kockázzuk.A tarja felvágottat nagyobb darabokra csíkozzuk, majd a szőlőmagolajon megpirítjuk a húsos szalonnával együtt. Hozzádobjuk a lila és vöröshagymát, amit üvegesre párolunk, majd a fokhagymával is átforgatjuk. Ezután jöhet hozzá a spárga feldarabolt szára, a vörösbor, a fűszerek ízlés szerint és fedő alatt kb. 5 perc alatt készre pároljuk közepes lángon. Végül hozzákeverjük a spárga csúcsait is és további 3 perc párolás. Felöntjük a tejszínnel és egy-két perc alatt el is készül.
Ekkor kifőzzük a spagettit sós vízben, majd mikor elkészült hozzáforgatjuk a tejszínes-spárgás feltéthez. Én egy rövid ideig még állni hagytam az elkészült ételt, hogy a tészta egy kissé magába tudja szívja a tejszínt. Ezt követően tálaltam. :)