Cseresznyés pite

  • 2013.06.03.
  • 0

Elég korai cseresznyefánk van, így nálunk már véget is ért a szezon. Az idei termés 17 üveg lekvárra, 4 üveg szörpre, cseresznyelevesre és egy cseresznyés pitére volt elegendő.
Már sokszor készítettem különböző variációkban pitét, de ez a cseresznyés eddig a legjobb. A tészta kellően átsült, a töltelékből egy összefüggő réteg lett, melyben a cseresznye darabkák még éppen érződnek, a teteje pedig édesen roppanós.
Hozzávalók:30 dkg liszt18 dkg margarin3 evőkanál porcukor6 evőkanál hideg vízTöltelék:65 dkg cseresznye kimagozva16 dkg cukor1,5 evőkanál étkezési keményítő3 evőkanál lisztkb. 2 dkg margarinvanília aromafahéj1 tojás sárgája + cukor a tetejéreA tészta száraz hozzávalóit elmorzsoljuk a margarinnal, majd a hideg víz hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle. Hűtőbe téve kb. 60 perc pihentetés után tökéletes lesz az állaga. Közben a gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a lisztet és ízlés szerinti fahéjat, vanília aromát. Ezután a tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felét lisztezett felületen kinyújtjuk, a pitesütő tálba helyezzük, és a széleit rányomkodjuk. Beleöntjük a gyümölcsös tölteléket, a margarint kis darabokban szétoszlatjuk a tetején. Közben kinyújtjuk a tészta másik felét is, amit csíkokra felszeletelünk. Keresztbe rakjuk a gyümölcsökön, a széleit rányomkodjuk a tésztára, majd a tetejét megkenjük a tojás sárgájával és kevés cukrot szórunk rá.
Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon kb. 50 percig sütjük, majd
160 fokra mérsékelve a hőt még kb. 10 percre a sütőben hagyjuk. Tálalás előtt várjuk meg, hogy legalább szoba hőmérsékletűre hűljön, ezt követően szeletelhető.
És íme a leszedett termés egy része: