Túrós-meggyes kalács

  • 2013.04.07.
  • 0

Életem első kalácsa, de az biztos, hogy nem az utolsó. A kalácsot talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné, ehhez még hozzájön a túró és a meggy párosítása, hát ez valami mennyei. Sajnos nem saját recept, de kárpótol, hogy tényleg jól el lettek találva az arányok, így biztos gondos kézből származik ez a finomság. A fonat kissé lecsúszott a tetejéről, azonban szeleteléskor rájöttünk, hogy nem is olyan nagy baj, mert ettől még húsvétibb formája lett. Az alapanyag mennyiség soknak tűnhet, de kettő darabra lett kiszámolva, mert rögtön az egyik ajándékba készült.
Hozzávalók:1 kg liszt5 dl langyos tej5 dkg élesztő10 dkg margarin3 tojás2 kiskanál só2 csomag vaníliás cukor1 citrom reszelt héjapár csepp vanília aromaTöltelék:60 dkg magozott meggy50 dkg túró16 dkg cukor4 evőkanál búzadara2 csomag vaníliás cukor1 citrom reszelt héjaA langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, 2 evőkanál lisztet, az élesztőt belemorzsoljuk, majd meleg helyen hagyjuk felfutni kb. 10-15 perc alatt. Ekkor a tészta többi hozzávalóját összegyúrjuk a felfutott élesztővel, 1 tojás kivételével, majd dagasztunk rajta. Szintén meleg helyen félretéve, kb. 1 órát kelesztjük legalább a duplájára. A túrós töltelék hozzávalóit összekeverjük a meggy kivételével és félretesszük. Ezt követően kettéválasztjuk a megkelt tésztát, majd az egyik fél adagból leszedünk egy nagy marék tésztát. Ebből lesz a fonat úgy, hogy ezt további három részre osztjuk, kisodorjuk és összefonjuk. A lecsípett tészta utáni megmaradt mennyiséget kinyújtjuk akkorára, hogy még keresztben beférjen a tepsibe. Ekkor ráhalmozzuk a fele túrós tölteléket és a fele magozott meggyet.Feltekerjük, a széleit összedolgozzuk, majd a megmaradt tojással lekenve, megszurkálva a tetejét és ráhelyezve a fonatot, 170 fokon előmelegített sütőben addig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz (kb. 20 perc). Ha a fonat gyorsan sülne lefedhetjük közben egy kevés sütőpapírral. Ezt a műveletet megismételjük a másik adag tésztával és töltelékkel.
Konyharuha alatt lefedve és tárolva több napig is eláll, nem sokat veszít puhaságából.