Hamvas szilvás " fahéjas lepény

  • 2018.09.10.
  • 7

Kicsit őszies, vagy inkább nyár végi finomság, levesek mellé vagy csak úgy egy ráérős vasárnap délutánra . Puha  ám a szélein roppanós kelt tészta, friss gyümölccsel egy kevés fahéjjal, illatosan….Hozzávalók: 60 deka liszt, 4 deka friss élesztő, 1 dl tejszín ( én laktózmenteset használtam ), 1-1,5 dl mandulatej vagy hagyományos tej , 4 evőkanál cukor, 1 egész tojás, 8 deka olvasztott teavaj .  A feltéthez friss szilva magozva, őrölt fahéj, cukorA lisztet az üstbe szitáltam, egy kis mélyedést készítettem amibe belemorzsoltam a friss élesztőt . A tejszínt és a mandulatejet meglangyosítottam, ráöntöttem az elmorzsolt élesztőre , hozzáadtam a 4 evőkanál cukrot, majd 10 percre letakartam. Ennyi idő alatt szépen felfut az élesztő. Ezután beleütöttem az egész tojást, az olvasztott teavajat és kellemes tapintású de nem kemény tésztát dagasztottam. Letakarva duplájára kelesztettem. A szilvát ezidő alatt megmostam, kimagoztam és lecsepegtettem. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, ujjnyi vastagra sodortam, sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem  majd a cikkekre vágott szilvákat  a tésztára  tettem. Ezután őrölt fahéjjal és kristálycukorral áthintettem, majd 190 fokra előmelegített sütőbe toltam és aranybarnára sütöttem. Utólag – lehetett volna sűrűbbre is tenni a szilvákat , nem gondoltam, hogy ennyire szép magasra kel a tésztám.