Leveles kel főzelék marhahúspogácsával

  • 2018.03.29.
  • 9

A családban rajtam kívül nem nagyon rajonganak a kelkáposztáért , ezért ritkán főzök ebből az egyébként igen finom és egészséges zöldségféléből . Most egy reform főzelék készült kontaktgrillen sült marhahúspogácsával .
Hozzávalók: leveles kel, kettő nagyobb méretű sárgahéjú burgonya, só, majoranna, őrölt édesnemes paprika, egy gerezd fokhagyma,zsiradék, rizsliszt, a marhahúspogácsákhoz: 50 deka darált marhahús, 50 g zabpehely, két evőkanálnyi mustár, egy egész tojás, őrölt fehérbors, só, egy teáskanálnyi morzsolt majoranna.
A leveleskelt alaposan megmostam, majd bő vízben feltettem főni. Sóztam, meghintettem egy teáskanálnyi morzsolt majorannával, hozzáadtam a pucolt fokhagyma gerezdet belekockáztam a pucolt burgonyát és puhára főztem. Készítettem egy világos rántást : egy evőkanál zsíron egy púpos evőkanálnyi rizslisztet világosra pirítottam, hozzáadtam egy teáskanálnyi őrölt édesnemes pirospaprikát , átkevertem- vigyázzunk, a paprika hamar megég, le is lehet húzni a lángról és úgy elvegyíteni. Hideg vízzel csomómentesre kevertem  a forrásban lévő kész főzelékhez adtam és alaposan kiforraltam.
A darált marhahúsba beleütöttem az egész tojást, sóztam, hozzáadtam a zabpelyhet a mustárt, a fűszereket és kézzel alaposan eldolgoztam. Gombócokat formáztam és kontaktgrillen megsütöttem. Tálaláskor a forró főzelék tetejére ültettem a húspogácsákat. Diétába és gluténmentes étrendbe is kiválóan beilleszthető étel.