Jeruzsálemi kalács " Babka " ezt süsd meg Húsvétra!

  • 2018.03.26.
  • 1

Angliában élő kedves ismerősünk, Kati ajánlotta ezt a csodás kalácsot. Eredeti zsidó recept szerinti, amit a Londonban élő Dana osztott meg velem, Kati fordításában. Ezúton is hálás köszönet ezért a kiváló receptért Danának és Katinak ! Ha húsvéti kalácsot terveztél sütni, ez mindenképp megér egy próbát.
Hozzávalók: 50 dkg liszt , 1 csomag instant élesztő vagy 4 deka friss , 1,5 -2 dl langyos tej , 5 evőkanál cukor , 2 egész tojás, 8 dkg lágy vaj, 1 narancs reszelt héja .
A töltelékhez: 15 dkg étcsokoládé ,1 kávéskanál őrölt fahéj , 5 dkg vaj, 15 deka dióbél vagy mandulabél
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukor felét, hozzáadjuk az instant élesztőt,  majd felfuttatjuk. Közben a szobahőmérsékletű lisztet és a maradék  cukrot összekeverjük, belereszelünk 1 narancs héját. A lágy vajat a maradék cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztős keveréket  a lisztes keveréket és a tojásokat majd alaposan megdagasztjuk. Cipóvá formázva tálba tesszük, és duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a csokoládét a vajjal gőz fölött kevergetve megolvasztjuk, a fahéjjal elkeverjük.  Reszelhetünk ebbe is narancshéjat .
A megkelt tésztát én kétfelé vettem így kettő Babka sült. A tészta felét lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra sodortam, megkentem a csokoládés masszával és durvára vágott mandulával (vagy dióval )  megszórtam. Ezután szorosan feltekertem , majd egy éles késsel középen félbevágtam. A vágási felület felül legyen, a két szálat egymáson átkeresztezve fonjuk meg a szálakat . Vajazott formába fektetve 20 percig pihentettem, majd 190 fokon előmelegített sütőben aranyszínűre sütöttem. Csodás ízű és illatú kalács lett a végeredmény, biztosan többször is megsütöm majd.